БХ новинари: Власт у Српској да престане стављати мете на чело новинарима

01.10.2021. 17:41
0
ИЗВОР: Катера

Поводом најновијег напада на новинаре и медије, које се догодило у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, огласило се и Удружење новинара "БХ новинари", које је издало саопштење у којем се наводи да је вријеме да власт у Српској престане стављати "мету на чело" новинарима који им нису подобни.

Такође, у саопштењу су осудили и дискриминацију новинара других медијских кућа на конференцији за новинаре, која је одржана испред болнице у Требињу, гдје је портпарол Болнице рекла да питања директору могу поставити само новинари РТРС, СРНА-е и АТВ.

Саопштење преносимо у цјелости:

Управни одбор Удружења "БХ новинари" најоштрије осуђује понашање највиших представника власти и јавних институција у Републици Српској према медијима, етикетирање новинара/ки и медија као „издајника“ и „злочинаца“, забрану приступа информацијама новинарима које сматрају „неподобним“, те  ускраћивање могућности новинарима да на пресс конференцијама постављају питања.

На јучерашњој конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, предсједник СНСД-а и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик се по ко зна који пут обрушио на медије чије му се извјештавање не допада, па је тако БН телевизију етикетирао као „дио удруженог злочиначког подухвата против Републике Српсек“ и „највеће злотворе у Републици Српској“.

Слика

 

Након што је на његову тираду и недопустиве оптужбе реаговала новинарка ове ТВ куће Слађана Јашаревић, Додик јој је поручио да је она „велики издајник“ и закључио да „ови с БН-а нису нормални“.

Истовремено, портпаролка болнице у Требињу је уочи почетка конференције за медије присутнима рекла да питања директору болнице Недељку Ламбети имају право поставити само новинари три одабрана медија, док остали не могу постављати питања?!

Овакав приступ челних људи СНСД-а и представника јавних установа према новинарима и медијима забрињавајући је до те мјере да ствара атмосферу страха унутар медијске заједнице у Републици Српској, али и међу грађанима овог ентитета.

Селекција медија на „подобне“ и „неподобне“, „патриотске“ и „непатриотске“, „пријатељске“ и „непријатељске“, сада је већ очигледно постала дио мрачне агенде власти у Републици Српској са намјером да и међу самим новинарима, уредницима и власницима медија креирају међусобну нетрпељивост и бојазан од критичког извјештавања о политичким моћницима, који би од појединих новинара континуирано правили „издајнике“ у очима грађана Републике Српске. 

Управо су овакве врсте јавних иступа политичких лидера попут Милорада Додика довеле до стварања амбијента у којем се дешавају чак и покушаји убистава новинара који критикују власт, као што је то био случај у августу 2018., када је брутално претучен новинар БН-а Владимир Ковачевић.

Умјесто да из тога извуче поуку и стане у заштиту свих новинара подједнако  и њиховог права на слободу изражавања, Додик наставља цртати мете на чело само одређеним медијима и новинарима, те свакодневно вршити притисак и вербално насиље са циљем завођења политичке и институционалне цензуре. 

Управни одбор "БХ новинара" апелује на све запослене у медијима у Републици Српској, али и на простору цијеле БиХ, да не дозволе да политички интереси стану између њих и њихових колега!

- Безусловна солидарност са колегиницама и колегама уз поштовање професионалних и етичких норми током извјештавања, посебно у ситуацијама када се поједини новинари и медији нађу “на мети” политичара, никада није била неопходнија. То је уједно и једини начин да се заједно изборимо за слободне и професионалне медије, отпорне на политичке утицаје,  као и за сигуран амбијент за рад свих новинара и новинарки у Босни и Херцеговини - навели су у саопштењу из "БХ новинара".

Коментари 0
Повезане вијести
Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика Инцидент на Бардачи, ратни ветерани извиждали Додика
Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО) Неки нови тонови из Србије према Додику (ВИДЕО)
Грађани исељавају, Додик би да им "мијења свијест" Грађани исељавају, Додик би да им "мијења свијест"
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 33m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 33m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 22m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 31m
    3