Биће обезбијеђени најновији лијекови за ријетке болести

04.05.2022. 10:47
0
ИЗВОР: srna.rs

Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је поступак јавне набавке лијекова за ријетке болести, чиме ће овим пацијентима бити обезбијеђени поједини најновији у свијету доступни лијекови.

У отвореном поступку за ову годину набавља се седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема.

Из Фонда су навели да је вриједност набавке 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, а обавјештење о набавци са свим детаљима доступно је и на интернет страници Фонда.

У саопштењу подсјећају да је на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, Народна скупштина по хитној процедури усвојила допуне Закона о здравственом осигурању.

Тиме је Фонду омогућено да лијекове за ријетке болести набавља у оквиру посебног програма, односно обезбјеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове, која је покренута након спровођења неопходних процедура.

У Фонду појашњавају да су јавну набавку расписали на основу потреба, које је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите.

Како наводе, Фонд је и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а након што се реализује јавна набавка, требало би да им буду доступне и најновије терапије које се користе у свијету.

У Фонду напомињу да је у питању међународни јавни тендер и да у складу са Законом о јавним набавкама БиХ овакви отворени поступци трају минимално 40 дана, те да је неопходно је стрпљење и разумијевање јер окончање комплетне процедуре зависи од више фактора на које Фонд не може да утиче.

Осим дуге процедуре, окончање јавне набавке зависи и од заинтересованости произвођача, односно дистрибутера који би требало да у предвиђеном року прикупе потребну документацију.

Из Фонда подсјећају да се обољелима од ријетких болести у Српској здравствена заштита у потпуности обезбјеђује из средстава обавезног здравственог осигурања и ослобођени су плаћања партиципације без обзира на дијагнозе и године живота за све оно што спада у права из здравственог осигурања.

Коментари 0
Повезане вијести
Од сутра на рецепт четири нова лијека Од сутра на рецепт четири нова лијека
Електронску књижицу преузело више од 90 одсто осигураника Електронску књижицу преузело више од 90 одсто осигураника
Одобрено девет нових лијекова у Српској Одобрено девет нових лијекова у Српској
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 27m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 56m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  11h 4m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 30m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  15h 6m
  0