Бициклистичка стаза Сарајево - Пале није више само "мртво слово на папиру"

30.05.2021. 14:07
0
ИЗВОР: Klix.ba

Дугогодишња визија о градњи бициклистичке стазе од Сарајева до Пала, напуштеном пругом којом је давно саобраћао популарни воз Ћиро, поново је актуелна. Према институцијама које су укључене и тврдњама надлежних, овога пута не ради се о "мртвом слову на папиру".

Да се сада нешто конкретно ради, и да иза пројекта стоје озбиљне институције, наговијестио је недавно у краткој објави на Twitteru шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јохан Затлер.

-ЕУ у БиХ започела је развој пројекта бициклистичке/пјешачке стазе од Бистрика до Пала (бивша ускотрачна жељезничка пруга). Пројекат ће бити представљен крајем јуна. Лијепа нова атракција за Сарајево -  написао је Затлер.

Детаљније информације дали су нам у Општини Стари Град Сарајево, којом би добрим дијелом требала пролазити стаза. Објашњавају да је ова општина у јуну прошле године потписала Меморандум о сарадњи за развој нове бициклистичке стазе између Старог Града и Пала.

Супотписници меморандума су Град Сарајево те општине Источни Стари Град и Пале. Заједнички циљ је развој туристичке и спортске понуде на подручју наших општина, као и цијелог града Сарајево.

ЕУ и њемачко министарство потврдили оправданост

- Ријеч је о иницијативи шефа Делегације Европске уније у БиХ амбасадора Јохана Затлера, коју ми је изнио приликом прошлогодишњег сусрета, и тада смо се, као јединица локалне самоуправе, ставили на располагање за пуну техничку и административну подршку овом пројекту. Наш договор и меморандум о сарадњи није остао само "мртво слово на папиру" већ је израђена и студија изводљивости која нас је довела корак ближе реализацији пројекта те вјерујем да ће он врло брзо бити представљен јавности -  казао нам је Ибрахим Хаџибајрић, начелник Општине Стари Град Сарајево.

Како објашњава даље, Европска унија и Њемачко савезно министарство за економску сарадњу и развој финансирали су израду Студије изводљивости бициклистичке стазе, која је показала колико је технички, правно и финансијски оправдано кориштење њеног потенцијала.

- Ријеч је о милионском пројекту који би се финансирао дијелом од средстава општина, Града Сарајево и ентитета, а другим већим дијелом би се морала наћи средства из међународних фондова или заинтересовани инвеститори. С обзиром на то да се не може очекивати економска добит од овог пројекта, јер није реално наплаћивати кориштење бициклистичке стазе, њено одржавање такођер би се морало финансирати из буџета наведених нивоа власти -  додаје Хаџибајрић.

Сматра да је ријеч о врло захтјевном пројекту с аспекта укључености различитих нивоа власти, а првенствено јер се ради о међуентитетској сарадњи. Ипак, бициклистичка стаза би додатно употпунила туристичку понуду града и општина у оба ентитета.

- Када је ријеч о економским ефектима који се могу очекивати од пројекта нове бициклистичке стазе, оно што је у перспективи извјесно је повећање прихода постојећих угоститељских и смјештајних објеката од домаћих, а посебно страних туриста. Такођер, очекивано је и да се пројект одрази на повећање броја запослених усљед већег прилива туриста на подручје наше општине -  каже староградски начелник, говорећи о бенефитима који се могу очекивати.

Затлер: Омогућити кориштење фондова ЕУ за развој туризма

Меморандум о сарадњи на развоју бициклистичке руте између Сарајева и Пала потписан је у јулу прошле године између челника Града Сарајева, Општине Сарајево Стари Град, Источног Старог Града у просторијама Делегације Европске уније у Сарајеву. Домаћин церемоније био је амбасадор Јохан Затлер.

- Овај пројекат ће пружити нову туристичку понуду не само грађанима Сарајева и Пала, већ и туристима који долазе у БиХ. Сарадња између градова и ентитета је врло важна и ово је потврда да се пуно може постићи када удружимо снаге. Морамо још пуно радити, посебно на изради Стратегије туризма у цијелој земљи, која ће омогућити кориштење фондова ЕУ за развој туризма у БиХ -  рекао је тада амбасадор Затлер.

Подршка је стигла и с државног нивоа, па је церемонији потписивања присуствовао и министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, који је казао да се ради о добром моделу повезивања општина из Републике Српске и Федерације БиХ.

- Пројект ће представљати значајну нову понуду туристичких објеката у Источном Сарајеву и Сарајеву. Морамо развијати своје капацитете, јер туризам може бити важна грана у БиХ. Међународна заједница је показала да жели бити укључена у развој туризма у БиХ и радујем се партнерству с Европском унијом у развоју стратешког оквира за развој туризма у БиХ -  поручио је министар Кошарац.

Пруга тренутно неуређена, зарасла и непроходна

Европска унија континуирано подржава развој туризма и унапређење туристичке понуде БиХ. С обзиром на то да је туристички сектор један од највише погођених пандемијом Ковида-19, ЕУ је додијелила 1,6 милиона евра бесповратних средстава кроз EU4Business пројект с циљем спашавања радних мјеста и побољшања туристичке понуде у БиХ.

Ускотрачна пруга Сарајево - Пале је смјештена на обронцима Требевића, пратећи корито ријеке Миљацке, односно Паљанске Миљацке.

Почетне позиције бициклистичке стазе Сарајево - Пале биће од локације старе Жељезничке станице Бистрик и локације непосредно до објекта Вијећнице, које ће дјелимично пратити магистралну цесту М5, односно пјешачку зону Дарива и прилазне локалне путеве до самог изласка на трасу ускотрачне пруге изнад локалитета "Врело живота". Почетна позиција из смјера Пала је стара Жељезничка станица Пале.

Траса старе ускотрачне пруге тренутно је неуређена, зарасла у дрвеће и шибље и дијелом непроходна. Ипак, један овакав пројект, који подразумијева сарадњу ентитета, односно локалних заједница је најбољи пут ка повезивању људи, промоцији здравог живота и очувања историје.

Коментари 0
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 26m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 18m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 9m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 54m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    10h 1m
    4