МОВЕМБАР У НОВЕМБРУ: Буди мушко – брини о здрављу

09.11.2023. 12:35
0
ИЗВОР: katera.news

Сваког новембра, широм свијета, овај мјесец добија и назив мовембер, односно бркати новембар. Многи мушкарци током новембра пуштају бркове како би подигли свијест јавности на важност превенције од рака простате.

Бркати новембар настао је 2003. године у Аустралији као идеја неколико пријатеља, а по узору на акције које скрећу пажњу на рак дојке, како би подигли свијест околине на рак простате. Током година постао је глобална акција.

О мушким проблемима се мање прича и вјероватно је један од првих разлога то што су мушкарци много резервисанији када су у питању здравствени проблеми и нерадо говоре о њима, посебно када су у питању проблеми интимне природе, као што су проблеми са уринарним трактом и простатом. Представници „јачег пола“ рјеђе ће отићи код љекара и када осјећају болове. Иако ти болови заиста могу да буду нешто банално, не можемо да занемаримо чињеницу да бол може да буде и аларм за неке много компликованије и теже болести. Зашто онда ризиковати?

Слика

Не каже се узалуд „Превентива је пола здравља“

Ово је неопходно јер су подаци забрињавајући. Рак простате, на примјер, значајан је и све већи здравствени проблем у свијету, па и у региону и један је од водећих узрока оболијевања и умирања од малигних болести мушкараца. У Европи представља најчешћи карцином мушкараца, са око 450.000 новодијагностикованих случајева годишње и око 100.000 умрлих.

Зато се сваког новембра широм свијета организује низ активности које имају за циљ да информишу јавност о карциному простате и подстакну заједницу да уради што је више могуће на раном откривању и што ефикаснијем лечењу ове болести.

Најзначајнији фактори ризика за настанак рака простате су старија животна доб, насљедни фактори и етничка припадност, на које се не може дјеловати. С друге стране, избалансирана, здрава исхрана и физичка активност се препоручују као фактори који дјелују повољно на опште здравље.

Подсјећањем да редовни уролошки прегледи, рана дијагностика и правовремено лијечење могу спасити многе животе, бринемо о здрављу нашег јачег пола. Довољно је да мушкарце, посебно оне старије од 50 година подстакнемо да једанпут годишње ураде ПСА (простата специфични антиген) и оду на преглед код уролога. Један корак, али веома значајан, јер рак простате, упозоравају доктори, ријетко даје ране симптоме. Када се јави отежано и учестало мокрење, ноћно мокрење, смањење јачине млаза и мокрење у капима, као и крв у мокраћи, то је знак да се болест већ појавила.

Не чекајте, немојте само поносно да носите бркове, будите мушко – брините о себи. Нека вас Мовембар подсјети да одете на преглед.

Коментари 0
Повезане вијести
Др Арамбашић, Др Тамбурић и Др Ђурђевић у Болници „Србија“ 30. јуна Др Арамбашић, Др Тамбурић и Др Ђурђевић у Болници „Србија“ 30. јуна
Проф. др Симић у петак у Болници „Србија“ Проф. др Симић у петак у Болници „Србија“
Доктори Тамбурић, Арамбашић и Ђурђевић 31. марта у Болници „Србија“ Доктори Тамбурић, Арамбашић и Ђурђевић 31. марта у Болници „Србија“
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22h 14m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    13h 9m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    11h 58m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 20m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 35m
    0