БиХ 15 година усваја есенцијалну листу лијекова

21.08.2023. 17:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ, који је усвојен још прије 15 година, прописано да Савјет министара БиХ утврди есенцијалну листу лијекова, то до данас није урађено, а посљедица тога је неједнака доступност лијекова становницима БиХ који се прописују на терет средстава обавезног здравственог осигурања, као и минимум лијекова у болничко-здравственој заштити.

На ово су упозорили ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ, који су навели да Савјет министара БиХ то није урадио и поред тога што је Агенција за лијекове и медицинска средства достављала своје приједлоге и ургенције.

Процедура усвајања есенцијалне листе лијекова је да Комисија за лијекове припрема и Стручном савјету Агенције за лијекове и медицинска средства предложи листу есенцијалних лијекова, а Стручни савјет, уз претходно прибављену сагласност надлежних министарстава ентитета и Одјела за здравство Брчко дистрикта, приједлог доставља на усвајање Савјету министара БиХ.

Законом о лијековима и медицинским средствима прописано је и да Савјет министара БиХ најмање сваке двије године утврђује листу есенцијалних лијекова у БиХ. Посљедњи приједлог есенцијалне листе лијекова Стручни савјет усвојио је крајем 2021. године, међутим послије тога Министарство финансија и трезора БиХ у јуну 2022. године је рекло да је потребно сачинити процјену фискалног утицаја тог приједлога. Послије тога Агенција за лијекове и медицинска средства, сходно ставу Министарства, упутила је захтјев ентитетским министарствима финансија и Владе Брчко дистрикта да доставе ту процјену.

Надлежне институције Брчко дистрикта су доставиле фискалну процјену, док надлежне институције ФБиХ и Српске то нису урадиле.

Касније, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је у марту 2023. године доставило захтјев да се приједлог листе есенцијалних лијекова, на коју је почетком 2022. године дало сагласност, повуче из процедуре утврђивања и поново достави овом министарству на усаглашавање.

- Као разлог повлачења предложене листе наведено је усвајање нових законских и подзаконских аката из области здравствене заштите и осигурања у Републици Српској током 2022. године - наведено је у ревизорском извјештају Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Због овога, али и различитог тумачења есенцијалне листе као појма, Стручни савјет је на сједници одржаној 16. марта 2023. године донио закључак о повлачењу приједлога листе есенцијалних лијекова из даље процедуре.

Есенцијална листа лијекова у суштини је листа лијекова који се могу прописивати и издавати на терет средстава обавезног здравственог осигурања са 100 одсто учешћа завода у цијени тог лијека.

- Још се обављају консултације на нижим нивоима власти. На есенцијалну листу коју предложимо сагласност треба да дају ентитетске институције и Брчко и када то буде окончано онда процедура иде даље према Савјету министара. Дакле, чекају се нижи нивои власти по том питању - рекао је Лазар Продановић, члан Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Када се ради о есенцијалној листи лијекова, како незванично сазнајемо, отпори да се она усвоји су велики.

С једне стране Република Српска сматра да се на тај начин преносе надлежности с ентитета на ниво БиХ, а с друге стране у Федерацији БиХ "разни интереси и лобији" процес израде те листе не желе да централизују јер тренутно сваки кантонални завод прави своју листу, које су поприлично различите. 

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 1m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 10m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 45m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 58m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 12m
    0