BiH 15 godina usvaja esencijalnu listu lijekova

21.08.2023. 17:56
0
IZVOR: nezavisne.com

Iako je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koji je usvojen još prije 15 godina, propisano da Savjet ministara BiH utvrdi esencijalnu listu lijekova, to do danas nije urađeno, a posljedica toga je nejednaka dostupnost lijekova stanovnicima BiH koji se propisuju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i minimum lijekova u bolničko-zdravstvenoj zaštiti.

Na ovo su upozorili revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH, koji su naveli da Savjet ministara BiH to nije uradio i pored toga što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva dostavljala svoje prijedloge i urgencije.

Procedura usvajanja esencijalne liste lijekova je da Komisija za lijekove priprema i Stručnom savjetu Agencije za lijekove i medicinska sredstva predloži listu esencijalnih lijekova, a Stručni savjet, uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnih ministarstava entiteta i Odjela za zdravstvo Brčko distrikta, prijedlog dostavlja na usvajanje Savjetu ministara BiH.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima propisano je i da Savjet ministara BiH najmanje svake dvije godine utvrđuje listu esencijalnih lijekova u BiH. Posljednji prijedlog esencijalne liste lijekova Stručni savjet usvojio je krajem 2021. godine, međutim poslije toga Ministarstvo finansija i trezora BiH u junu 2022. godine je reklo da je potrebno sačiniti procjenu fiskalnog uticaja tog prijedloga. Poslije toga Agencija za lijekove i medicinska sredstva, shodno stavu Ministarstva, uputila je zahtjev entitetskim ministarstvima finansija i Vlade Brčko distrikta da dostave tu procjenu.

Nadležne institucije Brčko distrikta su dostavile fiskalnu procjenu, dok nadležne institucije FBiH i Srpske to nisu uradile.

Kasnije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u martu 2023. godine dostavilo zahtjev da se prijedlog liste esencijalnih lijekova, na koju je početkom 2022. godine dalo saglasnost, povuče iz procedure utvrđivanja i ponovo dostavi ovom ministarstvu na usaglašavanje.

- Kao razlog povlačenja predložene liste navedeno je usvajanje novih zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja u Republici Srpskoj tokom 2022. godine - navedeno je u revizorskom izvještaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zbog ovoga, ali i različitog tumačenja esencijalne liste kao pojma, Stručni savjet je na sjednici održanoj 16. marta 2023. godine donio zaključak o povlačenju prijedloga liste esencijalnih lijekova iz dalje procedure.

Esencijalna lista lijekova u suštini je lista lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja sa 100 odsto učešća zavoda u cijeni tog lijeka.

- Još se obavljaju konsultacije na nižim nivoima vlasti. Na esencijalnu listu koju predložimo saglasnost treba da daju entitetske institucije i Brčko i kada to bude okončano onda procedura ide dalje prema Savjetu ministara. Dakle, čekaju se niži nivoi vlasti po tom pitanju - rekao je Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kada se radi o esencijalnoj listi lijekova, kako nezvanično saznajemo, otpori da se ona usvoji su veliki.

S jedne strane Republika Srpska smatra da se na taj način prenose nadležnosti s entiteta na nivo BiH, a s druge strane u Federaciji BiH "razni interesi i lobiji" proces izrade te liste ne žele da centralizuju jer trenutno svaki kantonalni zavod pravi svoju listu, koje su poprilično različite. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Eksplozija na gradilištu u Hrvatskoj, teško povrijeđen radnik iz BiH Eksplozija na gradilištu u Hrvatskoj, teško povrijeđen radnik iz BiH
Amber Alert u BiH: U slučaju nestanka djeteta slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti Amber Alert u BiH: U slučaju nestanka djeteta slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti
Gužva na ulazu u BiH u Gradišci, Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši Gužva na ulazu u BiH u Gradišci, Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši
Najčitanije
 • Posni kolač sa višnjama i makom
  9h 26m
  0
 • Na Jahorini uhapšen jedan od najvećih bjegunaca u Evropi
  5h 33m
  0
 • Marko Kubatlija od danas na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH
  7h 40m
  9
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  9h 31m
  0
 • Neregistrovana vozila krstare seoskim putevima
  9h 38m
  1