БиХ без знања Српске потписала изјаву Стејт департмента о Авганистану

20.08.2021. 20:00
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Република Српска није обавијештена да је БиХ потписала изјаву Стејт департмента о Авганистану, а министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је самоиницијативно донијела ту одлуку.

Како за Спутњик наводе у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ, није им стигла никаква информација с тим у вези.

– Турковићеву многи доживљавају као министарку спољних послова СДА, а не БиХ. Она доноси самоиницијативне одлуке без одобрења Предсједништва БиХ, које је иначе надлежно за спољну политику – додају из кабинета.

Медији су раније објавили да се Босна и Херцеговина придружила заједничкој изјави америчког Стејт департмента којом се позива на мир у Авганистану.

На званичној страници Стејт департмента, БиХ још није стављена на листу, због, како кажу за Аваз из МИП БиХ, временске разлике. 

Државе потписнице америчке изјаве су сагласне да, како је наведено у њој, подржавају, позивају и раде на томе да све стране поштују и олакшају сигуран и уредан одлазак оних Авганистанаца који желе да напусте своју државу, као и странаца.

Наведено је да Авганистанци заслужују да живе безбједно и достојанствено. Овом изјавом се њене потписнице декларишу као оне које су спремне помоћи Авганистану.

- Они који имају моћ и ауторитет у цијелом Авганистану су одговорни за заштиту људских живота и имовине те за хитно поновно успостављање сигурности и цивилног поретка - истакнуто је.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    7h 52m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    18h 10m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    18h 16m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    18h 14m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    17h 5m
    0