BiH bez znanja Srpske potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu

20.08.2021. 20:00
0
IZVOR: srpskainfo.com

Republika Srpska nije obaviještena da je BiH potpisala izjavu Stejt departmenta o Avganistanu, a ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković je samoinicijativno donijela tu odluku.

Kako za Sputnjik navode u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, nije im stigla nikakva informacija s tim u vezi.

– Turkovićevu mnogi doživljavaju kao ministarku spoljnih poslova SDA, a ne BiH. Ona donosi samoinicijativne odluke bez odobrenja Predsjedništva BiH, koje je inače nadležno za spoljnu politiku – dodaju iz kabineta.

Mediji su ranije objavili da se Bosna i Hercegovina pridružila zajedničkoj izjavi američkog Stejt departmenta kojom se poziva na mir u Avganistanu.

Na zvaničnoj stranici Stejt departmenta, BiH još nije stavljena na listu, zbog, kako kažu za Avaz iz MIP BiH, vremenske razlike. 

Države potpisnice američke izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Avganistanaca koji žele da napuste svoju državu, kao i stranaca.

Navedeno je da Avganistanci zaslužuju da žive bezbjedno i dostojanstveno. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Avganistanu.

- Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Avganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine te za hitno ponovno uspostavljanje sigurnosti i civilnog poretka - istaknuto je.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dva automobila gorjela u Sarajevu Dva automobila gorjela u Sarajevu
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    21h 2m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    22h 51m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    17h 20m
    16
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    17h 7m
    0
  • Sokočanin vrijeđao i prijetio maloljetniku, drugo lice ga pokušalo fizički napasti
    20h 29m
    2