БиХ би ускоро могла да илегалне мигранте врати кући

04.04.2022. 20:23
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

На одличном смо путу да илегалне миграције у БиХ ставимо под пуну контролу државе, што је велики успјех, поготово што у посљедње двије године немамо буџет за ту намјену, изјавио је директор Службе за послове са странцима БиХ, Слободан Ујић.

У прилог овој тврдњи, Ујић је истакао да тренутно у БиХ борави око 2.000 миграната у привременим прихватним центрима, чији је капацитет око 5.500 људи.

– Имамо и око 200 до 250 људи који се крећу према граници ЕУ, али ако узмемо у обзир каква је ситуација била раније, јасно је да смо у посљедњих годину и по урадили велики посао – похвалио се Ујић.

Мобилни тимови

Он је истакао да је напредак постигнут захваљујући сарадњи с Међународном организацијом за миграције ИОМ, али и са Граничном полицијом и МУП Републике Српске, Федерације БиХ и кантона 

Ујић је посебно похвалио мобилне тимове који су прије пет мјесеци успостављени у оквиру пројекта “Унапређење помоћи мигрантима и подршка локалним заједницама у Републици Српској”. Ова пројекат проводи ИОМ у БиХ, уз финансијску подршку Владе Норвешке. 

Уз помоћ мобилних тимова, како истиче Ујић, лакше је открити илегалне мигранте и установити одакле су ушли у БиХ, а тако ће бити омогућено да реадмисијом буду враћени у земље из којих су дошли.

– Мање ћемо виђати илегалне мигранте на улицама, брже ћемо долазити до њихових биометријских података, односно брже ћемо их регистровати и превозити у привремене прихватне центре – објаснио је Ујић.

Шта се промијенило?

Све у свему, држава изгледа има озбиљну намјеру да мигранте врати одакле су дошли, не само у земље из којих су ушли у БиХ, а географија каже да то могу бити само Србија и Црна Гора, него и у земље њиховог поријекла. 

Шта се то тако битно промијенило па да БиХ за годину и по пређе пут од потпуног хаоса и пребацивања „лоптице“ одговорности са једног на други орган власти до „успјешно урађеног посла“?

Да ли су чак и мигранти, које је невоља натјерала да напусте своје земље, почели у широком луку заобилазити БиХ? Или је у питању промјена политике ЕУ?

Горана Млинаревић, правница и активисткиња, која се годинама бори за људска права људи у покрету, каже да „ту има свега“, али да у БиХ држава никад није била кључни фактор у контролисању такозване мигрантске кризе.

– Они су само радили оно што им нареди међународни фактор. Тако је вјероватно и сада – каже она.

Подсјећа да је, истина, прошле године у БиХ било свега око 16.000 људи у покрету, али да је и 2019. године, када је криза била на врхунцу, у земљи било свега 30.000 избјеглица и миграната, што, како каже, „не може бити озбиљан проблем за озбиљну државу“.

Депортовање

Подсјећа, такође, да је лани у БиХ стигло највише људи из Авганистана, њих око 6.000, али да, без обзира на катастрофалну ситуацију у тој земљи, ниједан Авганистанац није добио азил у БиХ.

– Пошто БиХ ради на томе да се с Авганистаном постигне споразум о реадмисији, није искључено да ће ти људи бити враћени у домовину из које су побјегли и у којој владају талибани – каже Млинаревићева.

Подсјећа и да је мигрантски камп Липа пребачен у надлежност Министарства безбједности БиХ, те да се људи у покрету све чешће упућују управо на ту дестинацију.

– Вјероватно ће их све сакупити у Липи, па одатле депортовати, уз финансијску подршку ЕУ. Тако ће БиХ испасти сурова и бездушна балканска држава, која је пресудила избјеглицама и мигрантима, док ће се Брисел, као и до сада, правити невјешт – закључује Горана Млинаревић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ibrica 07.04.2022. 16:17
    uhljebi prokleti samo pare gledate!kad vam je dosta prokleti bili?!sve migrante treba pustiti tamo gdje su i krenuli, u nazi EU jer ti ljudi nisu nas problem kao sto mi i nismo dio cetvrtog rajha zvanog eu!pa nas se i ne ticu 'zakoni' zapada!budimo skandinavci
Повезане вијести
Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу Ухапшена група миграната због напада на дјевојчицу
Први пут употребљене суперсоничне ракете "фатах“ Први пут употребљене суперсоничне ракете "фатах“
Иран испалио више од 400 балистичких ракета на Израел Иран испалио више од 400 балистичких ракета на Израел
Најчитаније
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    19h 59m
    2
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    16h 35m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    17h 15m
    8
  • Чији је наш Андрић
    4h 11m
    0
  • Дјечак из Јабланице остао сироче послије разорних поплава у БиХ
    22h 52m
    0