БиХ недостаје радника, погледајте којих

23.04.2024. 18:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У БиХ још недостају радници у грађевини и трговини, као и висококвалификована радна снага, а потребно је стварати и радну снагу која је конкурентна на тржишту рада, истакнуто је данас у Сарајеву на конференцији о тржишту рада у БиХ.

Директор Агенције за рад и запошљавање БиХ Иван Брбалић рекао је да постоји много домаћих радника који теже да оду и раде у иностранству, док послодавци све више инсистирају и траже да се ангажују страни радници.

Према његовим ријечима, послодавци у БиХ сматрају да закони и процедуре у земљи нису конкурентни и да се они не могу у томе квалитетно такмичити са послодавцима других земаља у региону.

- Највећи проблем је задржавање домаћих радника", истакао је Барбалић на стручној расправи "Образовање, запошљавање и привреда - те додао да је велики број људи у земљи незапослен, а да више од 50 одсто не тражи активно посао.

Он је навео да Агенција од 2013. године прати позитивне трендове - расте стопа запослености, пада незапосленост, али, каже, то није довољно.

- Оно што је проблематично јесте да наша евиденција, на неки начин, није квалитетна, јер је знатан број људи на бироу регистровано као незапослено, а при томе не тражи посао - изјавио је Барбалић, истичући да на тај начин остварају здравствено осигурање.

Према његовим ријечима, људи из образовања треба да ојачају дијалог са послодавцима, јер ту недостаје одређене динамике.

- Потребно је стварати радну снагу која је конкурентна на тржишту рада, али пратимо велике глобалне трендове и тренутно је на западу велика потражња за радницима и то је привлачна понуда за раднике из наше регије - поручио је Барбалић, преноси Срна.

Извршни директор Савјета страних инвеститора БиХ Сања Миовчић рекла је да је питање радне снаге најважнија тема у земљи.

- Ако питате компаније који је то изазов или проблем са којим се суочавају и шта им представља највећу препреку за раст и конкурентност, кажу да је то управо недостатак стручне радне снаге, и радне снаге уопште - појаснила је Миовчићева.

Према њеним ријечима, повећање плата данас није довољно да би људи остали у једној компанији.

- Компаније се негдје такмиче и желе да пруже што боље услове рада. Свјесни су да је потребно пазити те људе и дати им нешто више - истакла је Миовичићева.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде" Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  12h 15m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  7h 40m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  12h 6m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  12h 58m
  0
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  3h 15m
  0