БиХ нема контролу над оружјем

04.11.2020. 09:44
1
ИЗВОР: Nezavisne

Иако оружје поријеклом из БиХ користе терористичке и криминалне групе широм Европе, БиХ још није усвојила све европске прописе из ове области, које су дио правне стечевине ЕУ.

Наиме, према аналитичком извјештају ЕУ из прошле године, БиХ још није усвојила акциони план за имплементацију мапе пута за одрживу контролу наоружања на западном Балкану. Осим тога, БиХ нема регистар за административну контролу, обавјештајни надзор и форензику, који би омогућио лакше откривање поријекла оружја кориштеног у тероризму или криминалу.

Такође, како је истакнуто, није адекватан режим праћења војне опреме и конвенционалног оружја које се производи и којим се тргује унутар земље.

- БиХ би требало да развије процедуре за обиљежавање и праћење оружја након производње, које се заплијени или је намијењено за деактивирање- наглашено је у овом документу. Кад се ова реченица преведе с дипломатског језика Брисела, то значи да је могуће да се оружје номинално уништи, а у ствари заврши у илегалној продаји јер не постоји регистар у којем би се пратио пут оружја од запљене до уништења.

 

Да разлога за забринутост има показују подаци из извјештаја ЕУ да је прошле године извршено илегално трговање 1.221 комада оружја поријеклом из БиХ, 302 комада минско-експлозивних средстава, готово 40.000 метака различитог калибра, те 125 дијелова наоружања.

Александар Радић, војни стручњак из Београда, за "Независне" каже да се према слици коју је објавио њемачки "Билд" може закључити да је бар дио терориста у нападу у Бечу у понедјељак користио оружје произведено у бившој Југославији.

- Фотографија је помало мутна и не види се врх цеви, али се може јасно разазнати тромблонски нишан и доњи део облоге цеви, који су карактеристични за калашњиков произведен у фабрици у Крагујевцу - каже Радић.

Он истиче да је прерано за доношење закључака да ли је ово оружје у Аустрију доспјело с Балкана, али да је чињеница да су исламисти у ранијим ситуацијама приликом терористичких напада у Европи користили оружје и муницију из БиХ и са западног Балкана.

Радић наглашава да је важно да полицијске и безбједносне агенције из региона и земаља ЕУ наставе тијесну сарадњу, како би се смањила опасност да оружје с наших простора заврши у рукама исламиста или организованих криминалних група.

У Развојном програму УН-а кажу да је прије неколико дана у бањалучкој ливници "Јелшинград" уништена већа количина илегалног оружја.

- У сарадњи 12 полицијских агенција у БиХ и Одбора за координацију у вези с лаким оружјем и минско-експлозивним средствима уништена су 1.864 комада малог и лаког оружја - кажу они.

Подсјећају да је од 2017. године уз подршку ЕУ и УНДП-а уништено више од 15.500 комада оружја и дијелова и компоненти.

- Систематским уништавањем оружја и муниције БиХ још једном показује посвећеност борби против трговине оружјем ради безбједности својих грађана и цијелог региона - наглашавају они.

Њемачка и Француска су почетком ове године покренуле велику акцију у сарадњи са земљама западног Балкана за рјешавање проблема вишка наоружања и прекидања ланаца илегалне трговине оружјем.

На страници Министарства вањских послова Француске је 2017. најављено да су та земља и Њемачка иницирале овај програм управо поводом терористичких напада у Паризу 2015. године. Нагласили су да се на западном Балкану, према процјенама стручњака, у оптицају налази између 3,2 и 6,2 милиона комада илегалног оружја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nesto mi poznato? 04.11.2020. 10:10
    Da nije ovo od prekjucer??
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    12h 23m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    2h 5m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    12h 29m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    12h 27m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    11h 18m
    0