БиХ није испунила 14 кључних приоритета на путу ка ЕУ

19.10.2021. 21:59
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Европска комисија усвојила је данас пакет за проширење за 2021. годину, а у дијелу који се односи на БиХ упозорава се на неиспуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије о апликацији за чланство, као и на наставак реторике подјела које коче укупни напредак.

Годишњи извјештаји о земљама западног Балкана су стање у БиХ оцијенили као лоше, а ова је земља добила најгоре оцјене Европске комисије.

Нема напретка у борби против корупције и организованог криминала, у реформи изборног процеса, слободи изражавања, нити спољним односима, а забиљежено је назадовање у области јавних набавки.

Када је ријеч о политичким критеријумима, наводи се да су законодавна и извршна власт имале слаб учинак због политичке поларизације и поремећаја узрокованих пандемијом.

– БиХ би требало да ријеши 14 кључних приоритета, укључујући изборне и уставне реформе, а прије него Комисија препоручи дођељивање кандидатског статуса потребно је да постигне критичну масу реформи – наведено је у извјештају.

Слика

Указано је да у БиХ стратешки циљ интеграције у ЕУ није преточен у конкретно дјеловање, те да је политичко окружење и даље поларизовано, а напредак у испуњавању 14 кључних приоритета је омела реторика подјела политичких лидера.

– Блокада државних институција и позиви на повлачење реформи изазивају дубоку забринутост и могу се превладати само политичким дијалогом – напомиње се у извјештају.

Како се додаје, забиљежено је смањење стопе усклађености БиХ са спољном и безбједносном и политиком ЕУ негативан сигнал, али је истакнуто и да су учињени неки значајни кораци као што је, између осталих, одржавање општих избора у Мостару након 12 година.

Представљајући овогодишњи пакет са детаљним оцјенама напретка које су земље Западног Балкана и Турска направиле на путу ка ЕУ, са посебним акцентом на спровођење кључних реформи, као и са јасним смјерницама о даљим приоритетима, комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи истакао је да је политика проширења геостратешко улагање у мир, стабилност, безбједност и привредни раст на европском континенту.

– То је процес заснован на заслугама, којег ми чињенично и објективно оцјењујемо и за који нашим партнерима дајемо јасну мапу пута да би убрзали и продубили реформе… Западни Балкан и Турску подржавамо знатним финансијским средствима која се пласирају посредством новог Инструмента претприступне помоћи (ИПА три) – истакао је Вархељи представљајући овогодишњи пакет, који се састоји од саопштења о политици проширења ЕУ и годишњих извјештаја.

Према његовим ријечима, ИПА три је главни извор финансирања готово 30 милијарди евра вриједног Економског и инвестицијског плана за западни Балкан, чији је циљ подстаћи привредни развој региона и конвергенција са ЕУ, као и дугорочни опоравак након пандемије.

Наводи се и да БиХ није постигла напредак у подручјима у вези са ресурсима, пољопривредом и кохезијом (развој пољопривреде и руралних подручја, безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, рибарство, те финансијска и буџетска подршка), те се углавном налази у раној фази припремљености.

БиХ је достигла одређени ниво припремљености, али није постигла напредак у погледу спољних односа, те мора интензивирати напоре да финализује приступање Свјетској трговинској организацији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.10.2021. 22:49
    Nema puta ka EU dok se i posljednji oblik srpske državnosti trajno ne uništi, to su nedavno ponovili u Kranju, ne zamajavajmo se braćo, brinimo se za opstanak.
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 16m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 29m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 0m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    7h 23m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    22h 20m
    0