БиХ пета по смртности у свијету од корона вируса

08.04.2021. 21:29
1
ИЗВОР: Srpskainfo

Босна и Херцеговина је пета по смртности од ковид-19 у свијету, а прва у региону. Држава у којој је живот од посљедица вируса изгубило близу 7.000 људи. Земља високог ризика чији грађани без ограничења могу само у три државе. Земља која као Годоа чека вакцине, а чије власти ћуте на вапај народа.

Због тога је стотине грађана Сарајева поручило властима да поднесу оставке или коначно направе јасан план за борбу против пандемије. Они су протестном вожњом и шетњом до Парламента БиХ, затим Владе Федерације БиХ, јасно исказали незадовољство, јер државна и федерална власт нису набавиле вакцине против корона вируса.

Народ се окупио да им поручи да су тиме што нису у стању да набаве вакцине директно угрожени животи грађана ове земље. Демонстранти су скандирали „Одлазите, паразити“, „Играјте се државе“, „Фадиле, лопове“, „Фадиле, твој хумор убија“, а Фадил умјесто да каже „опростите“ пребацује карту одговорности на друге.

– Позивам све да на било који начин могу предложити, дати идеју, могућност набавке. Радим 24 сата дневно, седам дана, неће ми бити мрско. Отворили смо сваки канал, али чак и лаици могу видјети да велетрговци, док роба не постане комерцијална, не играју – казао је Новалић.

Одговорност

Истина да је одговорност заједничка, али када се прича у вези с вакцинама захуктала крајем прошле године, државни ниво пратио је причу о Коваксу, Федерација је и даље била суздржана и без конкретних корака, док је Република Српска највише гледала у Србију, те набављала Спутњик В.

Лоше процјене и неприпремљеност система довели су земљу у стање стагнирања, гдје осим константних преговора и најава, као што је она да би Федерација могла да набави 500.000 доза кинеске вакцине Синофарм, нема конкретних рјешења за грађане, који су јасно поручили да не желе ноншалантно понашање политичара и коцкање с људским животима.

Новинар Буке, Слађан Томић, каже да се очигледно политичари у БиХ не желе чак ни играти државе.

– У земљама развијене демократије цјелокупна коалиција на државном и ентитетским нивоима би се распала, а носиоци извршних функција би поднијели оставке. Јасно је да у БиХ нема политичког, а изгледа ни људског морала – сматра Томић.

Додаје да му се чини да су политичари у БиХ заглибили у патологији и да су сами жртве својих лажи. Напомиње да је у БиХ од посљедица ковид-19 преминуло више људи него у Словенији, Србији, Хрватској и Црној Гори заједно.

То за сада најбоље виде грађани Сарајева, који сматрају да је давно пређена црвена линија и да политичаре у БиХ није брига за животе људи, већ су битни само себи.

Да је народу одавно догорјело сматра и директор Бањалучког центра за људска права, Дејан Лучка.

- Народу је догорјело одавно, али је проблем у пасивности и оној максими „ћути, добро је само да се не пуца”. Невјероватно је колико су власти невољне и неспособне да набаве основна медицинска средства и вакцине. Државни органи имају обавезу да очувају јавно здравље и да се брину за грађане. Они то не раде. Камо среће да и у ванпандемијским ситуацијама на лоше потезе власти реагујемо изласком на улице – каже Лучка.

Без страха да ће бити кажњени

Лучка сматра да уставна правила у многим државама налажу да партије или политичари не смију да узурпирају власт нити да је потчине себи.

– Међутим, нама се то десило. Политичке елите су постале однарођене елите, а народ само гласачка машинерија, која осим гласа који даје на изборима, има веома мало утицаја на развој друштва. Тако смо дошли до тога да је глас једног политичара или једне странке постао онај који све има у својим рукама. Нажалост, људи у већини ћуте на све лоше појаве, док се полако појединац у БиХ своди на појединца поданика, при чему појединац грађанин нестаје. У таквој ситуацији једини који имају корист од таквог чињења су они који су институције ставили у службу уских интереса, јер не страхују за било какве санкције за свој (не)рад. То је само наставак процеса који су настали у комунизму и у периоду прије њега. Из те зачаране стварности још нисмо изашли и питање је када ћемо – упозорава Лучка.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Una 12.04.2021. 11:34
    Narode stoko tako Vam i treba.Birali ste sad umirite.Na noge lagane i srusiti ih dok su Vam jos ocevi i majke zivi inace posle je kasno.Bolje da nam predsjednik bude onaj ko obezbijedi uslove dostojne covjeka nego ova stoka sto kaze mi cemo opet dobiti izbore.Motike u ruke i na njih.Jer dok smo mi gladni i bolesni oni se vozaju u autima koja kostaju vise nego vakcine.
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    21h 54m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    17h 49m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 19m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 30m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 28m
    1