БиХ преузела контролу над ваздушним простором

05.12.2019. 08:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ (БХАНСА) преузела је контролу неба изнад БиХ на висинама изнад 10.000 метара, али и даље дио неба изнад Унско-санског кантона и малог дијела Републике Српске остаће под контролом Хрватске.

-Тако је договорено и још од 2014. године су латералне границе простора такве. То је ствар политике и договора и те границе су промјењиве. И БиХ неким мањим дијелом улази у територију друге земље, и сада је то ствар договора са Хрватском. Министарство транспорта и комуникација би требало сада покренути то питање, а на крају Предсједништво БиХ одлучује о томе и закључује споразум - испричао је извор "Независних новина" додајући да се такве ствари раде и договарају уз посредство ЕУРОЦОНТРОЛ-а и да је тачно да БиХ неће покрити комплетно небо, али да то не умањује значај.

У сваком случају, и без обзира на то што не преузимамо контролу над комплетним ваздушним простором, стручњаци наглашавају да се ради о великој ствари с обзиром на то да БиХ послије скоро 25 година  "излази" на висину преко 10.000 метара, гдје се одвија око 80 одсто ваздушног саобраћаја. У БХАНСА кажу да тренутно пружају услуге до нивоа лета 325, односно до 10.000 метара,  у ком се одвија 20 одсто од укупног ваздушног саобраћаја.

-Ријеч је о кретању свега 200 авиона. Од сада ће БиХ контролисати и до 1.600 прелета авиона небом БиХ - рекао је јуче Даворин Приморац, директор БХАНСА.

БиХ ће по основу преузимања контроле неба и изнад 10.000 метара годишње добити око 30 милиона КМ више него што сада добија по том основу.

-То за нас значи веома много, у финансијском смислу огромно - рекао је Драган Човић, предсједавајући Дома народа БиХ.

И Неђо Трнинић, министар саобраћаја и комуникација Републике Српске, рекао је да ће преузимање контроле ваздушног саобраћаја изнад БиХ омогућити пуни надзор над властитом територијом и значајан раст прихода.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 17m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 22m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 5m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 11m
    0