BiH preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom

05.12.2019. 08:44
0
IZVOR: nezavisne.com

Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) preuzela je kontrolu neba iznad BiH na visinama iznad 10.000 metara, ali i dalje dio neba iznad Unsko-sanskog kantona i malog dijela Republike Srpske ostaće pod kontrolom Hrvatske.

-Tako je dogovoreno i još od 2014. godine su lateralne granice prostora takve. To je stvar politike i dogovora i te granice su promjenjive. I BiH nekim manjim dijelom ulazi u teritoriju druge zemlje, i sada je to stvar dogovora sa Hrvatskom. Ministarstvo transporta i komunikacija bi trebalo sada pokrenuti to pitanje, a na kraju Predsjedništvo BiH odlučuje o tome i zaključuje sporazum - ispričao je izvor "Nezavisnih novina" dodajući da se takve stvari rade i dogovaraju uz posredstvo EUROCONTROL-a i da je tačno da BiH neće pokriti kompletno nebo, ali da to ne umanjuje značaj.

U svakom slučaju, i bez obzira na to što ne preuzimamo kontrolu nad kompletnim vazdušnim prostorom, stručnjaci naglašavaju da se radi o velikoj stvari s obzirom na to da BiH poslije skoro 25 godina  "izlazi" na visinu preko 10.000 metara, gdje se odvija oko 80 odsto vazdušnog saobraćaja. U BHANSA kažu da trenutno pružaju usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara,  u kom se odvija 20 odsto od ukupnog vazdušnog saobraćaja.

-Riječ je o kretanju svega 200 aviona. Od sada će BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH - rekao je juče Davorin Primorac, direktor BHANSA.

BiH će po osnovu preuzimanja kontrole neba i iznad 10.000 metara godišnje dobiti oko 30 miliona KM više nego što sada dobija po tom osnovu.

-To za nas znači veoma mnogo, u finansijskom smislu ogromno - rekao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH.

I Neđo Trninić, ministar saobraćaja i komunikacija Republike Srpske, rekao je da će preuzimanje kontrole vazdušnog saobraćaja iznad BiH omogućiti puni nadzor nad vlastitom teritorijom i značajan rast prihoda.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 8m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 3m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 57m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 6m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 16m
    0