БиХ се обавезала да неће окупирати Мјесец и у свемиру користити нуклеарно оружје

18.01.2020. 18:45
0
ИЗВОР: N1

Босна и Херцеговина се обавезује да неће окупирати Мјесец нити друга небеска тијела. То стоји у документу који је ратификован у четвртак, 16. јануара, на сједници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Ријеч је о Уговору о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела.

- Правила кориштења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска - изјавио је за Радио Слободна Европа(РСЕ) Мирко Шаровић, заступник Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Босне и Херцеговине.

- Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашим животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није вријеме за питање те врсте, не само овог него и других - навео је Шаровић.

Све по међународним споразумима

 

Већина посланика које је РСЕ анкетирао у холу зграде Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, међутим, није ни знала шта се налази у материјалу којим се БиХ обавезује да неће окупирати Мјесец и друга небеска тијела.

 

- То ћу прочитати послије сједнице, јел' може? - рекао је заступник Ненад Нешић, заступник Демократског наредног савеза (ДНС).

И заступник Странке демократске акције (СДА) Адил Османовић би радије да прескочи ову област.

- Немојте мене, ја нисам, имамо неке доле у Клубу (Странке демократске акције) који су задужени - додао је Османовић.

- Што се мора, мора - казао је за РСЕ заступник Социјалдемократске партије (СДП) Зукан Хелез и додаје:

- Вјероватно ми то доживјети нећемо, али многе ствари Босна и Херцеговина неће дуго моћи, али мора потписати као дио међународних споразума - објаснио је Хелез.

На шта се обавезује БиХ?

 

Босна и Херцеговина се уговором обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.

 

У уговору стоји да свемир, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, није предмет националног присвајања на основу захтјева за суверенитетом, путем кориштења или окупације, или било којим другим средствима.

Ради се о међународном Уговору, а неки парламентарци кажу како он баш није тако приоритетан за Босну и Херцеговину. Један од њих је и заступник Шемсудин Мехмедовић, из Странке демократске акције (СДА).

- Док држава губи огроман број становника, шаљемо најсвјежију радну снагу у Европу, ми се бавимо свемирским проблемима који се нас апсолутно не тичу, али, ето, мора се ускладити с неким европским принципима - наглашава Мехмедовић.

Могу ли се искористити свемирски бенефити?

 

Благодети након ратификације Уговора по Босну и Херцеговину биће, између осталог да ће њени астронаути моћи користити опрему и свемирска возила када одлуче послати изасланике у свемир.

 

Мада ће Босна и Херцеговина, како сматра заступница Савеза за бољу будућност (СББ) Едита Ђапо, ове бенефите тешко искористити.

- Проценат који ми издвајамо за науку је 0,1 посто тако да је охрабрујем научнике да се баве истраживањем свемира, међутим, мислим да је овај уговор изузетно значајан за Америку и Русију и много развијеније земље од нас - сматра Ђапо.

 

Шта све чека на ред?

 

Парламент Босне и Херцеговине још није усвојио буџет за ову годину и држава се налази на привременом финансирању, јер је Вијеће министара БИХ формирано у децембру 2020. године, 14 мјесеци од одржаних избора у овој земљи.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Наука каже: Мјесец се смањује! Наука каже: Мјесец се смањује!
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    18h 30m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    9h 11m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    18h 30m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    14h 44m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    5h 23m
    0