БиХ се обавезала да неће окупирати Мјесец и у свемиру користити нуклеарно оружје

18.01.2020. 18:45
0
ИЗВОР: N1

Босна и Херцеговина се обавезује да неће окупирати Мјесец нити друга небеска тијела. То стоји у документу који је ратификован у четвртак, 16. јануара, на сједници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.

Ријеч је о Уговору о начелима којима се уређује дјеловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Мјесец и друга небеска тијела.

- Правила кориштења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска - изјавио је за Радио Слободна Европа(РСЕ) Мирко Шаровић, заступник Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Босне и Херцеговине.

- Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашим животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није вријеме за питање те врсте, не само овог него и других - навео је Шаровић.

Све по међународним споразумима

 

Већина посланика које је РСЕ анкетирао у холу зграде Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, међутим, није ни знала шта се налази у материјалу којим се БиХ обавезује да неће окупирати Мјесец и друга небеска тијела.

 

- То ћу прочитати послије сједнице, јел' може? - рекао је заступник Ненад Нешић, заступник Демократског наредног савеза (ДНС).

И заступник Странке демократске акције (СДА) Адил Османовић би радије да прескочи ову област.

- Немојте мене, ја нисам, имамо неке доле у Клубу (Странке демократске акције) који су задужени - додао је Османовић.

- Што се мора, мора - казао је за РСЕ заступник Социјалдемократске партије (СДП) Зукан Хелез и додаје:

- Вјероватно ми то доживјети нећемо, али многе ствари Босна и Херцеговина неће дуго моћи, али мора потписати као дио међународних споразума - објаснио је Хелез.

На шта се обавезује БиХ?

 

Босна и Херцеговина се уговором обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.

 

У уговору стоји да свемир, укључујући Мјесец и друга небеска тијела, није предмет националног присвајања на основу захтјева за суверенитетом, путем кориштења или окупације, или било којим другим средствима.

Ради се о међународном Уговору, а неки парламентарци кажу како он баш није тако приоритетан за Босну и Херцеговину. Један од њих је и заступник Шемсудин Мехмедовић, из Странке демократске акције (СДА).

- Док држава губи огроман број становника, шаљемо најсвјежију радну снагу у Европу, ми се бавимо свемирским проблемима који се нас апсолутно не тичу, али, ето, мора се ускладити с неким европским принципима - наглашава Мехмедовић.

Могу ли се искористити свемирски бенефити?

 

Благодети након ратификације Уговора по Босну и Херцеговину биће, између осталог да ће њени астронаути моћи користити опрему и свемирска возила када одлуче послати изасланике у свемир.

 

Мада ће Босна и Херцеговина, како сматра заступница Савеза за бољу будућност (СББ) Едита Ђапо, ове бенефите тешко искористити.

- Проценат који ми издвајамо за науку је 0,1 посто тако да је охрабрујем научнике да се баве истраживањем свемира, међутим, мислим да је овај уговор изузетно значајан за Америку и Русију и много развијеније земље од нас - сматра Ђапо.

 

Шта све чека на ред?

 

Парламент Босне и Херцеговине још није усвојио буџет за ову годину и држава се налази на привременом финансирању, јер је Вијеће министара БИХ формирано у децембру 2020. године, 14 мјесеци од одржаних избора у овој земљи.

Коментари 0
Повезане вијести
Политичарима се смијеши драстично повећање плата Политичарима се смијеши драстично повећање плата
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Кина лансирала нову летјелицу у свемир Кина лансирала нову летјелицу у свемир
Најчитаније
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  22h 0m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  1h 52m
  1
 • Осам шампионских титула џудистима „Фамоса“ на првенству Републике Српске за јуниоре и старије пионире
  21h 10m
  0
 • Европа гори у протестима
  20h 40m
  1
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  2h 54m
  0