BiH se obavezala da neće okupirati Mjesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

18.01.2020. 18:45
0
IZVOR: N1

Bosna i Hercegovina se obavezuje da neće okupirati Mjesec niti druga nebeska tijela. To stoji u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak, 16. januara, na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Riječ je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

- Pravila korištenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska - izjavio je za Radio Slobodna Evropa(RSE) Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

- Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vrijeme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih - naveo je Šarović.

Sve po međunarodnim sporazumima

 

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela.

 

- To ću pročitati poslije sjednice, jel' može? - rekao je zastupnik Nenad Nešić, zastupnik Demokratskog narednog saveza (DNS).

I zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović bi radije da preskoči ovu oblast.

- Nemojte mene, ja nisam, imamo neke dole u Klubu (Stranke demokratske akcije) koji su zaduženi - dodao je Osmanović.

- Što se mora, mora - kazao je za RSE zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez i dodaje:

- Vjerovatno mi to doživjeti nećemo, ali mnoge stvari Bosna i Hercegovina neće dugo moći, ali mora potpisati kao dio međunarodnih sporazuma - objasnio je Helez.

Na šta se obavezuje BiH?

 

Bosna i Hercegovina se ugovorom obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

 

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom Ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije tako prioritetan za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović, iz Stranke demokratske akcije (SDA).

- Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvježiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima - naglašava Mehmedović.

Mogu li se iskoristiti svemirski benefiti?

 

Blagodeti nakon ratifikacije Ugovora po Bosnu i Hercegovinu biće, između ostalog da će njeni astronauti moći koristiti opremu i svemirska vozila kada odluče poslati izaslanike u svemir.

 

Mada će Bosna i Hercegovina, kako smatra zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo, ove benefite teško iskoristiti.

- Procenat koji mi izdvajamo za nauku je 0,1 posto tako da je ohrabrujem naučnike da se bave istraživanjem svemira, međutim, mislim da je ovaj ugovor izuzetno značajan za Ameriku i Rusiju i mnogo razvijenije zemlje od nas - smatra Đapo.

 

Šta sve čeka na red?

 

Parlament Bosne i Hercegovine još nije usvojio budžet za ovu godinu i država se nalazi na privremenom finansiranju, jer je Vijeće ministara BIH formirano u decembru 2020. godine, 14 mjeseci od održanih izbora u ovoj zemlji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Političarima se smiješi drastično povećanje plata Političarima se smiješi drastično povećanje plata
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Kina lansirala novu letjelicu u svemir Kina lansirala novu letjelicu u svemir
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  2h 0m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  11h 8m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  7h 55m
  1
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  7h 45m
  6
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  11h 51m
  1