“Бијела куга” изњедрила нови проблем у Чајничу: Села без гробара

20.12.2021. 09:47
1
ИЗВОР: Глас Српске

Повећана смртност изазвана посебно пандемијом вируса “ковид 19” на једној страни и одлазак радно способног становништва на другој страни изњедрили су један нови проблем у селима општине Чајниче. Ријеч је о томе да у већем броју села нема ко да ископа гробнице за сахрањивање умрлих.

Тај проблем на својој кожи посебно је ових дана осјетио Момир Гиговић, пензионер из Пљеваља. Он је требао да у селу Заборак, сједишту највеће мјесне заједнице у општини Чајниче, сахрани мајку Милу која је умрла у 88. години живота. Да нађе некога ко ће гроб ископати тражио је у кругу од 50 километара, иако висина новчане награде није била упитна.

- Мајку сам сахранио сам захваљујући помоћи неких мојих старих пријатеља и познаника у Новом Горажду, удаљеном скоро 50 километара од Заборка. Да ми је сав свијет говорио да ћу дан и по изгубити тражећи два човјека да ми помогну да ископам гроб мајци не бих вјеровао - прича Гиговић.

Зато, додаје он, језа хвата од помисли какве нас судбине чекају за још коју годину.

- Села су нам остала празна, на старим и изнемоглим које су притисле године, а младих ни лучем не можемо наћи - казао је Гиговић који већ 30 година живи далеко од родног Новог Горажда.

Његов проблем у овим крајевима није усамљен. Таквих примјера има и у другим селима овог дијела Српске и БиХ. Једним дијелом рјешавају га регистроване фирме за погребне услуге, као што је “Мир” у Рогатици, чији власник Драган Соколовић каже да и они понекад имају проблем ангажовања оних који су способни и увијек вољни да ископају гробно мјесто, поготово ако се једног дана деси да се морају ископати двије, или не дај Боже, више гробница, у два удаљенија села, а и то се дешава.

- Иначе, тај посао углавном обављају старији људи. Мој најмлађи радник има 58 година. Млађих нема. У потрази за бољим животом отишли су у градове, па и иностранство, а они који су још остали у селима нерадо се одлучују да раде тај посао, иако зарада није ниска. Напротив - каже Соколовић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Žetva 20.12.2021. 15:36
    Prirodno.
Повезане вијести
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Село у којем сви имају деменцију Село у којем сви имају деменцију
Мјесто Алекса Шантић - симбол Срба из Херцеговине Мјесто Алекса Шантић - симбол Срба из Херцеговине
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    7h 33m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    6h 28m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 50m
    33
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 50m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 51m
    1