Бијељина на поштанским маркама

18.02.2021. 09:29
0
ИЗВОР: Срна

Прва серија поштанских марака на којој се налази натпис "Република Српска" издата је 1992. године, а најстарија марка са мотивом из Бијељине је из 1994. године и на њој је представљен манастир Тавна, речено је Срни у предузећу "Поште Српске".

Током година "Поште Српске" издале су неколико издања поштанских марака чије су теме и мотиви у вези са градом Бијељина, 1999. године са мотивом Музеја Семберије, наредне године са мотивом Павловића моста, у издању "Мостови на Дрини".

Године 2002. издата је поштанска марка са мотивом Бање Дворови, а 2007. године са мотивом Трга у Бијељини, у серији издања "Градови Републике Српске".

Поводом јубилеја "75 година Народне библиотеке Филип Вишњић" у Бијељини ова установа културе нашла се на поштанској марки 2007. године, 2019. године је на овај начин обиљежен јубилеј "100 година Гимназије Филип Вишњић" у Бијељини, а прошле године и јубиларних "50 година Музеја Семберије".

Поштанске марке су прави мали "амбасадори" Републике Српске, истиче портпарол предузећа "Поште Српске" Јадранка Берић.

- Приједлози за издавање поштанских марака се прикупљају током цијеле године за наредну годину, те се Програм издавања поштанских марака усваја крајем године на приједлог Комисије `Пошта Српске`, уз даљу обавезну сагласност Управе предузећа, Надзорног одбора, те Агенције за поштански саобраћај БиХ - каже Берићева.

Према њеним ријечима, програм углавном садржи 12 до 16 издања поштанских марака, а тематика на поштанским маркама је националног, али и међународног карактера.

- Свакако, акценат је на националним темама, па се тако сваке године на поштанским маркама нађу мотиви наше флоре и фауне, мотиви везани за културно насљеђе, традицију и обичаје, као и битне јубилеје, културне и спортске догађаје - наводи Берићева.

У самом почетку, каже она, дизајн поштанских марака радила су трећа лица, али више од 10 година уназад аутори издања су дизајнери "Пошта Српске".

Берићева додаје да "Поште Српске" сваке године објављују и издање под називом "Европа", за које тему бира Свјетски поштански савез и вриједи за све поштанске оператере широм свијета, а ове године тема је “Национални дивљи свијет”.

Коментари 0
Повезане вијести
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића Сјећање на пилота мајора Зорана Радосављевића
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 49m
    4