Билећа: Драгана жели да слика као Салвадор Дали (ФОТО)

15.08.2020. 09:28
0
ИЗВОР: srpskainfo

Драгана Делић из Билеће сликањем се бави од раног дјетињства, а ова ученица билећке Гимназије однедавно црта и портрете.

До сада је неколико пута награђивана, слика и надреалистичке теме, а узор јој је Салвадор Дали.

Ова млада Билећанка пише поезију и есеје, а једна од љубави јој је и руски језик.

– Сликање је моја прва љубав. Почела сам да цртам још од пете године, кад сам сама купила први блок. У основној школи сам једно вријеме похађала ликовну секцију. Касније сам се у слободно вријеме бавила цртањем и сликањем. Прво сам се пронашла у сјенчењу, а послије у сликању и цртању портрета. Не волим правила у сликању, желим негдје сама да се пронађем. Када сам узнемирена, одем у собу и сликам, јер ме то опушта – почиње за "Српскаинфо" своју занимљиву причу Драгана.

Ова млада умјетница своја дјела ствара уљаним и акрилним бојама, а први портрет је урадила прошле године када је пријатељица наговорила да нацрта професора.

На портретима су њој драги људи, али и познате личности.

Слика

– Волим сликати и надреалистичке теме. Имам жељу да загрлим лава, па зато често сликам овог краља дивљих животиња. Кад кажем загрлити лава, говорим о нечем спиритуалном, о корјенима, као што је проналажење властитог постојања. Интересантно ми је представљање његовог бујног крзна уз помоћ четкице – објашњава она.

Драгана каже да је умјетност за њу представљање умјетникове унутрашњости у звуцима, линијама, бојама, сјенкама на платну и да се она открива у експресивности, а не у љепоти.

У њеној соби, уз слике и цртеже су и бројне награда се ликовних и књижевних конкурса.

Слика

– Прошле године сам освојила прву награду на конкурсу “Зашто је култура мени важна”. Рад сам сликала акрилним бојама и то је био мој први сусрет са тим бојама. Првенствено сам се послужила маштом. Тема је била надреалистичка и настојала сам да живот и културу прикажем у неком сасвим другачијем светлу, изнад сурове реалности. Много ми је драго што награда није била материјална, већ искуствена. Са менторком Мајом Шолак и још неколико другара израдили смо мурал у Вишеграду, а за мотив смо изабрали орла – истиче она.

На истом конкурсу учестовала је и ове године, а у надереалистичком раду повезала је јапанску културу са нашом.

– Није увијек важно освојити награду, битно је учествовати, радити оно што волиш. Многи људи заборављају јучерашње догађаје, аплаузи утихну, награде изгубе сјај, а повеље и похвале нестану са њиховим власницима.Остају само дјела по којима ћемо памтити човјека и његов траг који је остао у срцима људи са којима је проводио овоземаљски живот – поручује ова млада гимназијалка.

Драгана има жељу да организује своју прву самосталну изложбу у родном граду.

– Надам се да ћу то некад остварити, а на њој ће се, свакако, наћи први портрет који сам нацратала и моје надреалистичке слике – каже ова дјевојка.

Она призање да је српски језик нарочито завољела у гимназији, а прије неколико дана је освојила треће место и на једном литерарном конкурсу.

– Нисам још дефинитивно одлучила гдје ћу наставити школовање након гимназије. Имам још времена за размишљање, тек сам завршила други разред. Уколико се, у међувремену, не појави склоност према некој другој науци, вјероватно, ћу уписати Ликовну академију у Требињу или негдје друго, видјећу ћу – прича Драгана.

Драгана каже да сваки дан нешто нацрта или наслика. Тема њеног рада који је недавно послала на један ликовни конкурс је “Наша боља будућност”, а основни мотив је пандемија вируса корона. Она наводи да је надресалистички показала дјевојку пуну снаге која ће свијет довести до побједе, да савлада лоша времена и оде у бољу будућност. – Надрелалистлички је показан лик жене која ствара пламен у коме нестаје црни лабуд, односно корона – објашњава Драгана. Ова млада дјевојка вјерује да ће њена генерација промијенити свијет и учинити га љепшим и бољим мјестом за живот, зато поручује својим вршњацима да се баве културом, да сликају, пишу, да буду слободни и добри људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 30m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 36m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 45m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 3m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 55m
    0