Паја Јовановић - На платнима сачувао идентитет српског народа

16.06.2020. 09:51
0
ИЗВОР: Глас Српске

Велики сликар Паја Јовановић, који је сликајући реалистичним кистом и стварајући грандиозне слике сачувао историју и идентитет српског народа од заборава, рођен је на данашњи дан прије 161 годину.

На својим дјелима осликавао је народни живот и на тај начин утицао на образовање, културу и родољубље због чега се Србија поносила њиме.

Прича о величанственом умјетнику почиње у Вршцу, гдје је и рођен, када му је у 14. години стигла прва наруџба за слику. Наиме, Црквена општина у Вршцу препознала је велики таленат у дјечаку и повјерила му израду цртежа светитеља за нова звона за Саборну цркву. То му је отворило врата и наговијестило славу. По завршетку гимназије уписао се на Општи сликарски курс бечке Академије, а исте те године постао је редован студент ове школе код веома цијењеног ликовног педагога Кристијана Гипенкерла. Редовне студије сликарства завршио је за три године. Међутим, за њега ту није био крај. У мајсторској класи професора Леополда Карла Милера наставио је да се усавршава и постао је његов најбољи ученик.

Много је путовао, а лијепи крајолици будили су у њему инспирацију. Обилазећи Црну Гору, Албанију, Босну и Херцеговину, јужну и источну Србију на платну је биљежио обичаје, предјеле, ликове, свакодневни живот, народне ношње, накит и оружје. Испуњен новим сазнањима и љепотама почињао би да ствара. Тако су настале слике “Кићење невесте”, “Рањени Црногорац”, “Арнаут с чибуком”, “Гуслар”, “Борба петлова” и многе друге. Бројне његове слике биле су инспирисане стиховима епских пјесама које је велики сликар волио да слуша као дијете. Слика “Марко, Милош и вила” рођена је управо из љубави према народној поезији, а на њој су осликани стихови пјесме “Марко Краљевић и вила” која велича побратимску љубав. Ово уље на платну, на којем разјарена вила Равијојла вреба јунаке Марка и Милоша док јашу кроз шуму на Мирочу, настало је у вријеме када је велики сликар трагао за националним стилом. Отуда је снажни, бркати јунак Марко Краљевић симбол врлине и идеал хероја који народу улијева наду. Поносна Србија, захвална што је по свијету проносио и славио историју и културу српског народа, 1884. године га је изабрала за дописног члана Српског ученог друштва. Четири године касније изабран је за редовног члана Српске краљевске академије.

Сликању историјских композиција посветио се од 1895. када је добио двије значајне наруџбе за Миленијумску изложбу у Будимпешти.  Наиме, српски патријарх Георгије Бранковић желио је да Паја Јовановић уради грандиозну историјску композицију “Сеоба Срба” под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем.

Друга наруџба је била од вршачког Муниципија за слику “Вршачки триптихон”. Урадио је портрете Михајла Пупина, црногорске принцезе Милице, краља Николе, Софије Дунђерски, али и играчице Бергел те портрет своје музе и супруге Бечлијке Хермине Муни Даубер.

Престао је да слика пред сам крај живота, а о томе је записао “Глава би хтела, рука би могла, али очи не дају”.

Преминуо је у Бечу 1957. у 98 години. Испуњена му је посљедња жеља, па је урна с пепелом пренесена у Београд који је Јовановић током живота неизмјерно волио.

“Проглашење Душановог законика”

Величанствено умјетничко дјело Паје Јовановића “Проглашење Душановог Законика” рађено је по наруџби Краљевине Србије за Свјетску изложбу у Паризу 1900. године на којој је награђена златном медаљом. Ова слика се појављује и под називом “Крунисање цара Душана” и на њој је Паја Јовановић дочарао овај велики догађај који се одиграо у Скопљу 1349. године. На овој слици Паја Јовановић је назначио 31 личност тога времена, а слика се данас чува у Народном музеју Србије у Београду. 

Коментари 0
Повезане вијести
Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
"Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!" "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез Милош Обреновић - ратник, политичар, кнез
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    17h 11m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    17h 28m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    12h 8m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    16h 33m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    18h 4m
    5