Билећа: Запослено само 2.000 радника, млади не виде перспективу(ВИДЕО)

08.06.2020. 09:54
0
ИЗВОР: istokrs.com

Прије рата општина Билећа је запошљавала више од пет хиљада људи, а данас су запослене око двије хиљаде. Некадашњи гиганти нису у погону. “Ковница”, “Билећанка”, “Млин”, само су неке од фирми које су запошљавале Билећане. Млади у овој локалној заједници не виде перспективу.

Прије рата преко пет хиљада запослених, друга општина у бившој Југославија по незапослености. Данас око двије хиљаде запослених толико и незапослених на десет хиљада становника. Када томе додамо још 2800 пензионера, онда нам је јасна ситуација у овој херцеговачкој општини.

Данас Босна и Херцеговина увози седамдесет одсто потребне сточне хране. Билећки “Млин” је производио седамдесет вагона сточне хране месено. Према овим показатељим види се да би сигурно било посла за овог пробалог гиганта.

Производи “Млина,” брашно и сточна храна су пласирани од Коњица до Цетиња. То је опсег овога млина, била је пекара која је снабдијевала Билећу.

Али није само “Млин”. Не ради “Ковница”, “Билећанка”, све те некадашње фирме су отишле под стечај и више раднике нису примали у своје производне хале. Да је у данашње вријеме запослено пет хиљада становника, све би било другачије. У општини кажу да и данас раде неке фирме на које рачунају и у будућности. Истичу Стратегију развоја од 2020. до 2029. године која би требала донијети боље дане становницима Билеће.

Билећа у будућности рачуна да ће природни ресурси помоћи овој општини да стане на ноге. Прије свега, рачунају на енергетски сектор и то обновљиву енергију.

У Билећи имају планове како би ову општину довели на зелену грану. Сигурно ће требати времена и новца да се то уради. Да су којим случајем остали поменути пријератни привредни гиганти у овој малој општини све би данас било другачије.

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе! Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе!
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    16h 43m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    16h 14m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    12h 30m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    16h 37m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    8h 25m
    2