Bileća: Zaposleno samo 2.000 radnika, mladi ne vide perspektivu(VIDEO)

08.06.2020. 09:54
0
IZVOR: istokrs.com

Prije rata opština Bileća je zapošljavala više od pet hiljada ljudi, a danas su zaposlene oko dvije hiljade. Nekadašnji giganti nisu u pogonu. “Kovnica”, “Bilećanka”, “Mlin”, samo su neke od firmi koje su zapošljavale Bilećane. Mladi u ovoj lokalnoj zajednici ne vide perspektivu.

Prije rata preko pet hiljada zaposlenih, druga opština u bivšoj Jugoslavija po nezaposlenosti. Danas oko dvije hiljade zaposlenih toliko i nezaposlenih na deset hiljada stanovnika. Kada tome dodamo još 2800 penzionera, onda nam je jasna situacija u ovoj hercegovačkoj opštini.

Danas Bosna i Hercegovina uvozi sedamdeset odsto potrebne stočne hrane. Bilećki “Mlin” je proizvodio sedamdeset vagona stočne hrane meseno. Prema ovim pokazateljim vidi se da bi sigurno bilo posla za ovog probalog giganta.

Proizvodi “Mlina,” brašno i stočna hrana su plasirani od Konjica do Cetinja. To je opseg ovoga mlina, bila je pekara koja je snabdijevala Bileću.

Ali nije samo “Mlin”. Ne radi “Kovnica”, “Bilećanka”, sve te nekadašnje firme su otišle pod stečaj i više radnike nisu primali u svoje proizvodne hale. Da je u današnje vrijeme zaposleno pet hiljada stanovnika, sve bi bilo drugačije. U opštini kažu da i danas rade neke firme na koje računaju i u budućnosti. Ističu Strategiju razvoja od 2020. do 2029. godine koja bi trebala donijeti bolje dane stanovnicima Bileće.

Bileća u budućnosti računa da će prirodni resursi pomoći ovoj opštini da stane na noge. Prije svega, računaju na energetski sektor i to obnovljivu energiju.

U Bileći imaju planove kako bi ovu opštinu doveli na zelenu granu. Sigurno će trebati vremena i novca da se to uradi. Da su kojim slučajem ostali pomenuti prijeratni privredni giganti u ovoj maloj opštini sve bi danas bilo drugačije.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak iz Bileće put Ostroga kreće 350 poklonika U četvrtak iz Bileće put Ostroga kreće 350 poklonika
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 39m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    22h 12m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    23h 4m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    2h 12m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    23h 9m
    0