Биљке у борби против комараца

26.07.2020. 18:09
0
ИЗВОР: Nezavisne

Доласком љета, осим лијепих ствари, долази, нажалост, и покоја мање лијепа, а једна од њих је пошаст звана комарци.

Колико год вам они сметали, немојте користити токсична средства, јер могу нанијети више штете од самих комараца. Природни средства су потпуно нешкодљива за здравље, а могу бити ефикасна једнако као и комерцијална.

Познато је да комарце привлаче одређени мириси на људској кожи и због тога нам мале напасти често пију крв. Срећом, постоји много биљака чији снажни мириси ефикасно одбијају комарце и који нису неугодни.

Неке од њих познати су зачини и можете их сами засадити, а њихове листове мало згњечити међу длановима и затим утрљати на кожу.

1. Матичњак

На нашем подручју ову биљку често зову и мелиса због њеног латинског назива "Melissa officinali". Утрљајте је на кожу и њен благи лимунасти мирис одбиће комарце. Уз то, матичњак је познат и као изузетно умирујућа антибактеријска биљка.

2. Босиљак

Комарци не могу поднијети мирис босиљка, а бројна истраживања показују да су есенцијална уља која се налазе у босиљку токсична за ларву комараца.

3. Лаванда

Моћна лаванда позната је као биљка која ефикасно тјера комарце, а с њима и мољце и муве. С обзиром на јачину и интензитет њеног специфичног мириса, можете пробати да се ријешите комараца стручцима лаванде које ћете објесити у кући. Ако их не отјерате на овај начин, онда ипак лаванду утрљајте на кожу.

4. Кадуља и рузмарин

Ако планирате дружење на отвореном, можете запалити лагану ватру у старом роштиљу. У њу убаците мало кадуље или рузмарина. Мирис који ће се ширити након тога биће угодан за ваш нос, али неугодан комарцима. Ви само имајте на уму да их неће бити у вашој близини док год око вас има дима, па одржавајте ватру.

5. Цитронела

Ова биљка одавно је позната као једна од најефикаснијих у борби против комараца. Етерично уље цитронеле можете набавити у свим биљним дрогеријама или биотрговинама. Помијешајте га са базним природним уљем за тијело по својој жељи (арганово, бадемово, кокосово) и намажите кожу.

Коментари 0
Повезане вијести
И биљке воле викенде И биљке воле викенде
Како да сачувате биљке током зиме Како да сачувате биљке током зиме
Биљке које ће подићи квалитет ваздуха у вашем дому Биљке које ће подићи квалитет ваздуха у вашем дому
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  4h 10m
  3
 • Пуњене тиквице
  3h 43m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  17h 3m
  1
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  19h 33m
  0
 • Инспекција затворила два базена
  15h 34m
  0