Биљке у борби против комараца

26.07.2020. 18:09
0
ИЗВОР: Nezavisne

Доласком љета, осим лијепих ствари, долази, нажалост, и покоја мање лијепа, а једна од њих је пошаст звана комарци.

Колико год вам они сметали, немојте користити токсична средства, јер могу нанијети више штете од самих комараца. Природни средства су потпуно нешкодљива за здравље, а могу бити ефикасна једнако као и комерцијална.

Познато је да комарце привлаче одређени мириси на људској кожи и због тога нам мале напасти често пију крв. Срећом, постоји много биљака чији снажни мириси ефикасно одбијају комарце и који нису неугодни.

Неке од њих познати су зачини и можете их сами засадити, а њихове листове мало згњечити међу длановима и затим утрљати на кожу.

1. Матичњак

На нашем подручју ову биљку често зову и мелиса због њеног латинског назива "Melissa officinali". Утрљајте је на кожу и њен благи лимунасти мирис одбиће комарце. Уз то, матичњак је познат и као изузетно умирујућа антибактеријска биљка.

2. Босиљак

Комарци не могу поднијети мирис босиљка, а бројна истраживања показују да су есенцијална уља која се налазе у босиљку токсична за ларву комараца.

3. Лаванда

Моћна лаванда позната је као биљка која ефикасно тјера комарце, а с њима и мољце и муве. С обзиром на јачину и интензитет њеног специфичног мириса, можете пробати да се ријешите комараца стручцима лаванде које ћете објесити у кући. Ако их не отјерате на овај начин, онда ипак лаванду утрљајте на кожу.

4. Кадуља и рузмарин

Ако планирате дружење на отвореном, можете запалити лагану ватру у старом роштиљу. У њу убаците мало кадуље или рузмарина. Мирис који ће се ширити након тога биће угодан за ваш нос, али неугодан комарцима. Ви само имајте на уму да их неће бити у вашој близини док год око вас има дима, па одржавајте ватру.

5. Цитронела

Ова биљка одавно је позната као једна од најефикаснијих у борби против комараца. Етерично уље цитронеле можете набавити у свим биљним дрогеријама или биотрговинама. Помијешајте га са базним природним уљем за тијело по својој жељи (арганово, бадемово, кокосово) и намажите кожу.

Коментари 0
Повезане вијести
И биљке воле викенде И биљке воле викенде
Како да сачувате биљке током зиме Како да сачувате биљке током зиме
Биљке које ће подићи квалитет ваздуха у вашем дому Биљке које ће подићи квалитет ваздуха у вашем дому
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    21h 9m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 20m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 46m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 51m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    4h 0m
    0