Бивши судија Драган Боровчанин осуђен на 16 мјесеци затвора

20.10.2021. 18:23
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Драган Боровчанин (69) бивши судија Окружног привредног суда у Источном Сарајеву осуђен је данас у бањалучком Окружном суду на затворску казну у трајању од годину дана и четири мјесеца.

Боровчанин је осуђен, јер је прекршио закон поступајући као судија у поступку продаје имовине.

Боровчанин је током поступка принудног извршења који се водио пред Окружним привредним судом у Источном Сарајеву продао стан својој кћерки за трећину његове тржишне вриједности која је износила 55.000 марака.

Судија Посебног одјељења Окружног суда Бањалука Благоја Драгосављевић у образложењу пресуде је навео да је оптужени Боровчанин потпуно свјесно прекршио закон.

– Оптуженом је као судији било познато да имовину у предмету извршења није смио продати члановима своје породице – истакао је судија Драгосављевић.

Подсјетио је како је одбрана указивала на то да је Боровчанин могао поставити неку другу особу, као купца стана.

– Закон је јасан и каже да кћерка судије није смјела учествовати све док је поступак водио њен отац – објаснио је судија бањалучког Окружног суда Благоје Драгосављевић.

Као отежавајућа околност на страни судије који је у међувремену суспендован са посла, узето је то што је био истрајан да својој кћерки прода стан.

Тако је Боровчанин запријетио и тужбом Геодетској управи Републике Српске, уколико не изврши упис новог власника, односно његове кћерке у јавне књиге.

Оптужница Републичког јавног тужилаштва теретила је Боровчанина да је 7. августа 2020. године, поступајући као судија Привредног суда у Источном Сарајеву у извршном поступку, својој кћерки омогућио куповину једнособног стана за једну трећину тржишне вриједности.

У оптужници се наводи да је судија на тај начин директно прекршио одредбу Закона о извршном поступку који прописује да купац непокретности која је предмет извршења не може бити судија или друго лице које службено учествује у поступку продаје, њихов супружник, ако није сувласник и с њима повезана лица, односно преци, потомци, браћа и сестре и њихови супружници.

– У оптужници се наводи да доношењем незаконите одлуке о продаји и досуди предметне непокретности на другом рочишту за јавно надметање, када се непокретност може продати до једне трећине вриједности утврђене закључком о продаји, произилази јасна намјера судије да својој кћерки прибави корист на начин да јој омогући да стан који је процијењен на износ од 55.145 КМ купи за цијену од 18.381 КМ – наведено је у оптужници Републичког јавног тужилаштва.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Mirko Stjepanovic 21.01.2023. 17:01
    Da,njihove odluke su svetinja,takav sljam nije usamljen..ekipa oko Glinice na celu sa Elbisom Karic..i mnoge sudije ..naravno trebalo bi oduzeti stan !
  • Generic placeholder image
    Анонимно 21.01.2023. 16:56
    Ja sam isto zrtva ove i ovakvih spodoba!I nekoliko ih je u lancu kao Elbisa Karic i ekipa..!I nemocan sam protiv njihovih nezakonitih odluka..olos !
  • Generic placeholder image
    Pale 21.10.2021. 14:56
    E ovo je pokazatelj sudstva!!!
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 21.10.2021. 10:09
    Ostvario korist od 36000 i malo se odmori u zatvoru i ostade mu stan.Neka meni neko da stan i ja ću dvije godine biti u zatvoru,ovako ga ne mogu kupiti da radim dvije smjenu dok sam živ. Zasto mu stan nije oduzet i prodat na licitaciji.
Повезане вијести
Весна Милетић, професорица с пиштаљком Весна Милетић, професорица с пиштаљком
Бундеслига: Ошамућеног судију замијенио навијач Бундеслига: Ошамућеног судију замијенио навијач
Трампу забрањено да коментарише тужиоца, судско особље и свједоке Трампу забрањено да коментарише тужиоца, судско особље и свједоке
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 34m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 18m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 3m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 2m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 8m
    0