Бившим директорима „Пазарића“ тринаест и по година робије

10.07.2023. 12:25
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Општински суд у Сарајеву прогласио је у првостепеном поступку кривим Јасмина Ћеримагића, Сенаду Мухаремовић и Реџепа Салића, бивше директоре Завода за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.

Како су саопштили из Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, због кривичног дјела несавјестан рад у служби, првостепеном пресудом осуђени су на по четири године и шест мјесеци затворске казне.

- Терете се да су од 2009. до 2019. године док су обављали директорске позиције у Заводу, пропуштањем дужности надзора и сталног праћења тјелесног и душевног стања штићеника од стране стручног и медицинског особља, очито несавјесно поступили у вршењу дужности, услијед чега је наступила тежа повреда права штићеника Завода, међу којима дјеце и малољетника - пише у саопштењу Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево.

Оптужница против осуђених које су, у различитим периодима, били директори у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић подигнута је у мају 2021. године.

Још 2019. године Сабина Ћудић (Наша странка), тадашња посланица у Представничком дому ФБиХ, представила је новинарима у Сарајеву шокантне детаље о третману штићеника, а посебно дјеце, у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.

Она је објавила фотографије на којима се види да су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, многа дјеца у таквом положају проводила су већи дио дана и читаву ноћ. Презентован је и видео-материјал који потврђује наводе Ћудићеве о везивању дјеце у Заводу.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 49m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 58m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 33m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 0m
    0