Bivšim direktorima „Pazarića“ trinaest i po godina robije

10.07.2023. 12:25
0
IZVOR: glassrpske.com

Opštinski sud u Sarajevu proglasio je u prvostepenom postupku krivim Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Kako su saopštili iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, prvostepenom presudom osuđeni su na po četiri godine i šest mjeseci zatvorske kazne.

- Terete se da su od 2009. do 2019. godine dok su obavljali direktorske pozicije u Zavodu, propuštanjem dužnosti nadzora i stalnog praćenja tjelesnog i duševnog stanja štićenika od strane stručnog i medicinskog osoblja, očito nesavjesno postupili u vršenju dužnosti, uslijed čega je nastupila teža povreda prava štićenika Zavoda, među kojima djece i maloljetnika - piše u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnica protiv osuđenih koje su, u različitim periodima, bili direktori u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić podignuta je u maju 2021. godine.

Još 2019. godine Sabina Ćudić (Naša stranka), tadašnja poslanica u Predstavničkom domu FBiH, predstavila je novinarima u Sarajevu šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece, u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ona je objavila fotografije na kojima se vidi da su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provodila su veći dio dana i čitavu noć. Prezentovan je i video-materijal koji potvrđuje navode Ćudićeve o vezivanju djece u Zavodu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kandidatima treba više kilometara na magistrali Kandidatima treba više kilometara na magistrali
Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 3m
    0
  • Slani mafini
    13h 24m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 19m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 13m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 42m
    0