Бјелоглави суп Дарко појавио се након 15 година

11.02.2023. 14:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Бјелоглави суп по имену Дарко, за кога се мислило да није жив, појавио се након 15 година, саопштила је Фондација за заштиту птица грабљивица у Србији.

Ова организација је, уз фотографије на свом „Фејсбук“ профилу, објавила да је Дарко посљедњи пут виђен 8. августа 2007. године, шест дана након што је спашен из Сјеничког језера, када је након опоравка, пуштен у природу.

- Чудан је осећај када после 15 година препознате супа за кога сте веровали да није преживео. Као да сте срели старог пријатеља - пише у објави.

Члан Фондације Саша Прерадовић, професионални фотограф, крајем прошле године израдио је праву студију на фотографисању супова, па је Фондација анализом тих фотографија успјела да прочита метални прстен и идентификује Дарка, заборављеног супа.

- На хранилишту смо бележили старе супове који су поседовали метални прстен, али не можемо да их очитамо. То су заборављени најстарији супови, стари од 20 до 30 година. Зато је неопходно да отворимо клопку за супове јер је то једини начин да дођемо у могућност да идентификујемо ове птице - наводе из Фондације.

Бјелоглави суп Дарко упао је у Сјеничко језеро 2. августа 2007. године.

У то вријеме још није био изграђен прихватни центар за опоравак супова, па су птице опорављане у неусловним просторима по шталама, гаражама или подрумима.

Да не би малтретирали птицу неусловним смјештајем, тим ове фондације брзо је реаговао, маркирао и пустио Дарка већ 8. августа 2007. године, али од тада га нико више није видио.

Дарко је први суп коме су из ове фондације одредили пол и посљедњи коме нису ставили колор-прстен, јер је уведен у употребу тек од 2008. године.

Крилна маркица Дарку је давно отпала и остао му је само метални прстен који је трајна маркација, али он се тешко може очитати, једино ако птица поново дође у руке Фондације било као угинула или ухваћена, тако да је из тог разлога Дарко остао невидљив за Фондацију све ово вријеме.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
За малом Данком се и даље трага За малом Данком се и даље трага
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 54m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 8m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 58m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 23m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    15h 56m
    0