Bjeloglavi sup Darko pojavio se nakon 15 godina

11.02.2023. 14:45
0
IZVOR: srna.rs

Bjeloglavi sup po imenu Darko, za koga se mislilo da nije živ, pojavio se nakon 15 godina, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica u Srbiji.

Ova organizacija je, uz fotografije na svom „Fejsbuk“ profilu, objavila da je Darko posljednji put viđen 8. avgusta 2007. godine, šest dana nakon što je spašen iz Sjeničkog jezera, kada je nakon oporavka, pušten u prirodu.

- Čudan je osećaj kada posle 15 godina prepoznate supa za koga ste verovali da nije preživeo. Kao da ste sreli starog prijatelja - piše u objavi.

Član Fondacije Saša Preradović, profesionalni fotograf, krajem prošle godine izradio je pravu studiju na fotografisanju supova, pa je Fondacija analizom tih fotografija uspjela da pročita metalni prsten i identifikuje Darka, zaboravljenog supa.

- Na hranilištu smo beležili stare supove koji su posedovali metalni prsten, ali ne možemo da ih očitamo. To su zaboravljeni najstariji supovi, stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice - navode iz Fondacije.

Bjeloglavi sup Darko upao je u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007. godine.

U to vrijeme još nije bio izgrađen prihvatni centar za oporavak supova, pa su ptice oporavljane u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima.

Da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smještajem, tim ove fondacije brzo je reagovao, markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. godine, ali od tada ga niko više nije vidio.

Darko je prvi sup kome su iz ove fondacije odredili pol i posljednji kome nisu stavili kolor-prsten, jer je uveden u upotrebu tek od 2008. godine.

Krilna markica Darku je davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija, ali on se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe u ruke Fondacije bilo kao uginula ili uhvaćena, tako da je iz tog razloga Darko ostao nevidljiv za Fondaciju sve ovo vrijeme.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Za malom Dankom se i dalje traga Za malom Dankom se i dalje traga
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 41m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    16h 5m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    11h 34m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    3h 11m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    2h 52m
    0