Богат културно-музички програм за 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи

01.09.2021. 12:47
0
ИЗВОР: Катера

Овогодишњи 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Источној Илиџи одржаће се од 3. до 5. септембра 2021. године уз поштовање свих епидемиолошких мјера, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Начелник општине Источна Илиџа, која је уједно и генерални покровитељ манифестације, Маринко Божовић, истакао је да је ова општина прије петнаест година препознала иницијативу коју је тада покренуло СКУД „Војковићи“, а која је годинама прерасла у регионални сабор који има велики значај.

- Овај сабор има већи значај од свих манифестација овога типа у региону и сигурно треба да се нађе на календару неких међународно битних датума који промовишу српско изворно стваралаштву, традицију и културу српског народа – истакао је Божовић.

Он је додао да је значај ове манифестације препознала и Влада Републике Србије са Министарство спољњих послова те Министарством просвјете и културе Србије.

- Надам се да ће сви који дођу у Источну Илиџу и Војковиће да се, као и ранијих година, осјећају угодно, пријатно, да ћемо оправдати улогу доброг домаћина – рекао је Божовић.

Слика

Фото: Катера

Предсједник Организационог одбора ове манифестације Ранко Скакавац рекао је да су све припреме за 15. Сабор српског изворног народног стваралаштва под називом "Волимо те Републико Српска", завршене.

- Да би једно културно-умјетничко друштво учествовало на овом сабору мора писати литерарни рад, извести сценски приказ и на такмичерском дијелу и запјевати – рекао је Скакавац. 

Како је појаснио, у петак 3. септембра у 17.00 часова, биће одржано Саборско вече у Трнову на којем ће учествовати неколико пјевачких група из Шипова, Калиновика, Фоче, као и Војковића.

- У петак ће на Тргу доктора Миодрага Лазића у 20.00 часова бити уприличен концерт групе „Бибер“. У суботу 4. септембра у 15.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево биће организовано извођење сценских обичаја. Око 17.00 часова сви учесници у програму ће отићи на Трг Србија гдје ће им се придружити остала друштва из региона. – објаснио је Скакавац.

У недјељу 5. септембра, како напомиње Скакавац, биће одржан такмичарски  дио програма у Војковићима, на којем ће учествовати 56 пјевачких душтава из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

- На овогодишњем сабору учествоваће и коњаници витезови, а око 15 до 11 часова биће одржана литија од Основне школе „Алекса Шантић“ до Цркве Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима – напоменуо је Скакавац.

Према његовим ријечима, у порти цркве у Војковићима биће организовано и припремање традиоционалних српских јела- пита, а потом и народно весеље.

- Желим да се захвалим општини Источна Илиџа и начелнику Маринку Божовићу, општинама Трново и Источно Ново Сарајево, граду Источно Сарајево, културним центрима у Трнову и Источној Илиџи – закључио је Скакавац.

Представник општине Трново Огњен Васић, која је такође покровитељ овогодишње манифестације, истакао је да се Сабор већ десет година одржава у овој општини и да ове године славе њен јубилеј.

Васић је позвао све да дођу и посјете Саборско вече у Трново.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима Сутра Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог свештеномученика Петра у Војковићима
У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО) У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
Најчитаније
  • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
    20h 33m
    6
  • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
    8h 30m
    8
  • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
    12h 12m
    7
  • Егзотична пилетина у сосу
    20h 49m
    0
  • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
    16h 49m
    2