Bogat kulturno-muzički program za 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži

01.09.2021. 12:47
0
IZVOR: Katera

Ovogodišnji 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Istočnoj Ilidži održaće se od 3. do 5. septembra 2021. godine uz poštovanje svih epidemioloških mjera, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je ujedno i generalni pokrovitelj manifestacije, Marinko Božović, istakao je da je ova opština prije petnaest godina prepoznala inicijativu koju je tada pokrenulo SKUD „Vojkovići“, a koja je godinama prerasla u regionalni sabor koji ima veliki značaj.

- Ovaj sabor ima veći značaj od svih manifestacija ovoga tipa u regionu i sigurno treba da se nađe na kalendaru nekih međunarodno bitnih datuma koji promovišu srpsko izvorno stvaralaštvu, tradiciju i kulturu srpskog naroda – istakao je Božović.

On je dodao da je značaj ove manifestacije prepoznala i Vlada Republike Srbije sa Ministarstvo spoljnjih poslova te Ministarstvom prosvjete i kulture Srbije.

- Nadam se da će svi koji dođu u Istočnu Ilidžu i Vojkoviće da se, kao i ranijih godina, osjećaju ugodno, prijatno, da ćemo opravdati ulogu dobrog domaćina – rekao je Božović.

Slika

Foto: Katera

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ranko Skakavac rekao je da su sve pripreme za 15. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom "Volimo te Republiko Srpska", završene.

- Da bi jedno kulturno-umjetničko društvo učestvovalo na ovom saboru mora pisati literarni rad, izvesti scenski prikaz i na takmičerskom dijelu i zapjevati – rekao je Skakavac. 

Kako je pojasnio, u petak 3. septembra u 17.00 časova, biće održano Saborsko veče u Trnovu na kojem će učestvovati nekoliko pjevačkih grupa iz Šipova, Kalinovika, Foče, kao i Vojkovića.

- U petak će na Trgu doktora Miodraga Lazića u 20.00 časova biti upriličen koncert grupe „Biber“. U subotu 4. septembra u 15.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće organizovano izvođenje scenskih običaja. Oko 17.00 časova svi učesnici u programu će otići na Trg Srbija gdje će im se pridružiti ostala društva iz regiona. – objasnio je Skakavac.

U nedjelju 5. septembra, kako napominje Skakavac, biće održan takmičarski  dio programa u Vojkovićima, na kojem će učestvovati 56 pjevačkih duštava iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

- Na ovogodišnjem saboru učestvovaće i konjanici vitezovi, a oko 15 do 11 časova biće održana litija od Osnovne škole „Aleksa Šantić“ do Crkve Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima – napomenuo je Skakavac.

Prema njegovim riječima, u porti crkve u Vojkovićima biće organizovano i pripremanje tradiocionalnih srpskih jela- pita, a potom i narodno veselje.

- Želim da se zahvalim opštini Istočna Ilidža i načelniku Marinku Božoviću, opštinama Trnovo i Istočno Novo Sarajevo, gradu Istočno Sarajevo, kulturnim centrima u Trnovu i Istočnoj Ilidži – zaključio je Skakavac.

Predstavnik opštine Trnovo Ognjen Vasić, koja je takođe pokrovitelj ovogodišnje manifestacije, istakao je da se Sabor već deset godina održava u ovoj opštini i da ove godine slave njen jubilej.

Vasić je pozvao sve da dođu i posjete Saborsko veče u Trnovo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima Sutra Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra u Vojkovićima
U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO) U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka Mladi uređivali teren za odbojku na pijesku i nekropolu stećaka
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    11h 18m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    9h 20m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    23h 19m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    8h 13m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    8h 18m
    0