Богојављенска ноћ: Вечерас се небеса отварају, ово су вјеровања

18.01.2020. 16:18
0
ИЗВОР: ATV

Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника. Овај празник карактерише и велики број вјеровања претеклих из давнина. Вјерује се да ће неудате дјевојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати. 

Такође, у појединим крајевима младе дјевојке мијесе по четири лоптице од тијеста. У три ставе папирић са именима својих симпатија, а један оставе празан. Затим се те лоптице убаце у кључалу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом љубави те дјевојке. Уколико је испливала празна лоптица, значи да дјевојка још није упознала свог суђеног.

Отварање небеса 

Ово је најпознатији обичај везан за Богојављенску ноћ. Наиме, вјерује се да се дан пред Богојављење, тачно у поноћ отварају небеса. Том приликом треба да се погледају небо и замисле жеље за које се вјерује да ће се сигурно остварити.

Огледалце испод јастука

Обичај је да неудате дјевојке вече пред Богојављење ставе огледалце испод јастука, јер се вјерује да ће тако сањати младића за кога ће се удати.

Вода са извора

У неким крајевима је обичај да на Богојављенско јутро младе дјевојке одлазе до нетакнутог извора воде, баце у њега неколико зрна пшенице или неке друге житарице и кажу: “Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве”. Затим захватају воду и носе је својим укућанима. Понегдје се још сачувао обичај да укућани попију мало те воде преко сјекире, јер се вјерује да ће се на тај начин избећи свађа међу њима.

Предсказање времена

Обичај је негдје да старије жене на Богојављење воде рачуна о временским приликама и тако предсказују каква ће година бити. Ако, рецимо, тај дан буде мраза и снијега, вјерује се да ће година бити родна, а ведро вријеме најављује сушну годину.

Укрштање вјетрова најављује наредну годину

На Богојављење излази се на неку вјетрометину са мало пепела у руци. Пепео се пушта да би се одредило који се ветра закрстио, односно, који ветар је био побједник на Крстовдан. Година ће бити сушна ако дува источни вјетар, западни вјетар предсказује родну годину, док јужни ветар предсказује кишну и болешљиву годину.

Купање у ријеци за здравље

Зарад бољег здравља у реци се ритуално изводило купање пред само свануће на Богојављење. Овај ритуал могли су да изводе искључиво здрави људи.

Трка за крст

У ријеку се баца Часни Крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног младића који први доплива до њега вјерује се да ће имати среће током цијеле године.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Богојављење Данас Богојављење
Сутра Богојављење Сутра Богојављење
До недјеље пријаве за пливање за Часни крст у Палама До недјеље пријаве за пливање за Часни крст у Палама
Најчитаније
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 0m
    0
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    17h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    15h 26m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    17h 39m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 8m
    3