Боливијски политичари у притвору због куповине бескорисних и прескупих респиратора

27.05.2020. 13:28
0
ИЗВОР: Klix.ba

Министар здравља Боливије Марсело Навајас ухапшен је у оквиру истраге о наводним проневјерама приликом набавке респиратора у тој земљи, преноси Дојче Веле.

Саслушање министра се десило у недјељу након чега му је одређен тромјесечни притвор због сумње да је умијешан у криминал током набавке респиратора, од шпанске компаније ИМЕ консалтинг (IME Consulting).

Поред њега, тамошњи суд је одлучио да у притвор морају директор правног одјељења министарства здравља Фернандо Валенцуела, директор Агенције за медицинску инфраструктуру и опрему Ђовани Пахеко и особа која се води као "кључни свједок" - Луис Фернандо Хумерез.

Одбрана је уложила жалбу у којој се наводи да тужилаштво није успјело да докаже основу сумње у њихову умјешаност, односно да су респиратори купљени по већој цијени него што је то случај на тржишту.

У Боливији је до сада регистровано више од 6.000 случајева инфекције и 240 случајева смрти који се могу повезати са коронавирусом.

Уговор који је потписан у рекордно брзом року од четири дана, упркос упозорењима да може садржавати нерегуларности, наводи да један апарат кошта 27.000 долара. Такођер, стручњаци су упозорили да апарати нису погодни за употребу у одјељењу за интензивну његу.

Министарство вањских послова Боливије контактирало је Давида Алберта Пареју, амбасадора у Шпанији, да се изјасни о проблему и да одговори да ли је и сам учествовао у процесу набавке која је тешка око пет милиона долара.

Коментари 0
Повезане вијести
Заплијењено више од осам тона кокаина Заплијењено више од осам тона кокаина
У петак наставак суђења Новалићу и другима У петак наставак суђења Новалићу и другима
У Флориди уништене хиљаде респиратора какве је у БиХ увезла "Сребрена малина" У Флориди уништене хиљаде респиратора какве је у БиХ увезла "Сребрена малина"
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 35m
    4
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 7m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 45m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 17m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 50m
    0