Болна страна замало трагичне приче: Самохрана мајка оставила дјецу у стану и отишла да заради

16.07.2024. 14:57
0
ИЗВОР: oslobodjenje.ba

Прича која је, на сву срећу, имала сретан завршетак за дјечака (2) и његову сестрицу (4), а који су у суботу неколико сати били закључани сами у стану у сарајевском насељу Грбавица, отворила је бројна питања.

ХРАНА НА ПОДУ

Подсјећамо, малишан је изашао на прозор стана на шестом спрату. Све је примијетила суграђанка из оближњег парка и њен позив упућен полицији, ватрогасцима и Хитној помоћи спријечио је трагедију. Мајка је пронађена неколико сати касније. Утврђено је да живи сама са дјецом као подстанар. Ухапшена је, саслушана, па пуштена на слободу.

Након разговора се дошло до болних сазнања. Мајка је оставила дјецу како би отишла да заради. Оставила им је храну на под, закључала, не слутећи каква ће драма услиједити. Осим геста грађанке чија је правовремена реакција спасила живот дјечаку, поставља се питање и одговорности институција. Прецизније, шта друштво чини да помогне родитељима у оваквим ситуацијама, који очито у борби за егзистенцију забораве на своју дјецу и њихову сигурност, а уз то нису у могућности да плате вртић или чување дјеце.

- Како се у предметном случају ради о самохраној мајци, Служба социјалне заштите Општине Ново Сарајево, која дјелује у оквиру ЈУ Кантонални центар за социјални рад, отворила је предмет заштите малољетне дјеце. Предмет је отворен на основу службених забиљешки полиције и дежурног социјалног радника, који је током интервенције збринуо малољетну дјецу. Да бисмо заузели било какав став, потребно је провести низ радњи усмјерених на утврђивању елемената који упућују на присуство основа за покретање поступака - изрицање мјера породичноправне заштите или покретање поступака пред Судом за одузимање права родитељу да живи са дјецом или одузимање родитељског старања, наводи се у одговору које је "Ослобођење" добило од директора Кантоналног центра за социјални рад Махира Делића.

Јасминка Џумхур, омбудсменка за људска права БиХ, напомиње да су родитељи дужни да се брину и старају о својој дјеци.

Јасминка Џумхур: Родитељи су дужни да се брину о својој дјеци

- Често употребљавамо термин самохрани родитељ, али ако су оба родитеља жива, онда не можемо говорити о самохраним родитељима само зато што су се родитељи развели. Они и даље имају обавезу према Породичном закону да се брину о дјеци, подсјећа Џумхур.

Омбудсмени су неколико пута у годишњим и специјалним извјештајима указали на важност успоставе алиментационог фонда. У ФБиХ је закон предвидио ту обавезу, док се у Републици Српској заговара доношење измјена и допуна закона с циљем успоставе алиментационог фонда. Управо и јесте циљ успоставе алиментационог фонда да се обезбиједи плаћање, односно сигурност дјеце након развода брака, а да се механизмима од родитеља који је дужник плаћања алиментације изврши принудна наплата и рефундирање у алиментациони фонд, истиче саговорница.

НУЖДА И ЗАКОН

Каже да су тај проблем препознали прије 15 година и да је родитељ којем су дјеца повјерена на старање, често из економских разлога, принуђен да тражи посао.

Осим геста грађанке чија је правовремена реакција спасила живот дјечаку, поставља се питање и одговорности институција

- Да би та дјеца била обезбијеђена у минималним условима живота, мајка је била принуђена да оде радити. Значи, нисмо успоставили механизам. Потреба је ургентна, да се успостави алиментациони фонд и да механизми принуде плаћања алиментације буду ефикаснији, нагласила је Џумхур.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра сунчано и топло Сутра сунчано и топло
Килограм пилећег филеа и до 16 КМ Килограм пилећег филеа и до 16 КМ
Почела изборна кампања у БиХ Почела изборна кампања у БиХ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 10m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 33m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 6m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 3m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 54m
    0