Bolna strana zamalo tragične priče: Samohrana majka ostavila djecu u stanu i otišla da zaradi

16.07.2024. 14:57
0
IZVOR: oslobodjenje.ba

Priča koja je, na svu sreću, imala sretan završetak za dječaka (2) i njegovu sestricu (4), a koji su u subotu nekoliko sati bili zaključani sami u stanu u sarajevskom naselju Grbavica, otvorila je brojna pitanja.

HRANA NA PODU

Podsjećamo, mališan je izašao na prozor stana na šestom spratu. Sve je primijetila sugrađanka iz obližnjeg parka i njen poziv upućen policiji, vatrogascima i Hitnoj pomoći spriječio je tragediju. Majka je pronađena nekoliko sati kasnije. Utvrđeno je da živi sama sa djecom kao podstanar. Uhapšena je, saslušana, pa puštena na slobodu.

Nakon razgovora se došlo do bolnih saznanja. Majka je ostavila djecu kako bi otišla da zaradi. Ostavila im je hranu na pod, zaključala, ne sluteći kakva će drama uslijediti. Osim gesta građanke čija je pravovremena reakcija spasila život dječaku, postavlja se pitanje i odgovornosti institucija. Preciznije, šta društvo čini da pomogne roditeljima u ovakvim situacijama, koji očito u borbi za egzistenciju zaborave na svoju djecu i njihovu sigurnost, a uz to nisu u mogućnosti da plate vrtić ili čuvanje djece.

- Kako se u predmetnom slučaju radi o samohranoj majci, Služba socijalne zaštite Opštine Novo Sarajevo, koja djeluje u okviru JU Kantonalni centar za socijalni rad, otvorila je predmet zaštite maloljetne djece. Predmet je otvoren na osnovu službenih zabilješki policije i dežurnog socijalnog radnika, koji je tokom intervencije zbrinuo maloljetnu djecu. Da bismo zauzeli bilo kakav stav, potrebno je provesti niz radnji usmjerenih na utvrđivanju elemenata koji upućuju na prisustvo osnova za pokretanje postupaka - izricanje mjera porodičnopravne zaštite ili pokretanje postupaka pred Sudom za oduzimanje prava roditelju da živi sa djecom ili oduzimanje roditeljskog staranja, navodi se u odgovoru koje je "Oslobođenje" dobilo od direktora Kantonalnog centra za socijalni rad Mahira Delića.

Jasminka Džumhur, ombudsmenka za ljudska prava BiH, napominje da su roditelji dužni da se brinu i staraju o svojoj djeci.

Jasminka Džumhur: Roditelji su dužni da se brinu o svojoj djeci

- Često upotrebljavamo termin samohrani roditelj, ali ako su oba roditelja živa, onda ne možemo govoriti o samohranim roditeljima samo zato što su se roditelji razveli. Oni i dalje imaju obavezu prema Porodičnom zakonu da se brinu o djeci, podsjeća Džumhur.

Ombudsmeni su nekoliko puta u godišnjim i specijalnim izvještajima ukazali na važnost uspostave alimentacionog fonda. U FBiH je zakon predvidio tu obavezu, dok se u Republici Srpskoj zagovara donošenje izmjena i dopuna zakona s ciljem uspostave alimentacionog fonda. Upravo i jeste cilj uspostave alimentacionog fonda da se obezbijedi plaćanje, odnosno sigurnost djece nakon razvoda braka, a da se mehanizmima od roditelja koji je dužnik plaćanja alimentacije izvrši prinudna naplata i refundiranje u alimentacioni fond, ističe sagovornica.

NUŽDA I ZAKON

Kaže da su taj problem prepoznali prije 15 godina i da je roditelj kojem su djeca povjerena na staranje, često iz ekonomskih razloga, prinuđen da traži posao.

Osim gesta građanke čija je pravovremena reakcija spasila život dječaku, postavlja se pitanje i odgovornosti institucija

- Da bi ta djeca bila obezbijeđena u minimalnim uslovima života, majka je bila prinuđena da ode raditi. Znači, nismo uspostavili mehanizam. Potreba je urgentna, da se uspostavi alimentacioni fond i da mehanizmi prinude plaćanja alimentacije budu efikasniji, naglasila je Džumhur.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo
Kilogram pilećeg filea i do 16 KM Kilogram pilećeg filea i do 16 KM
Počela izborna kampanja u BiH Počela izborna kampanja u BiH
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 1m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 24m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 57m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 54m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 45m
    0