Болница у Добоју набављала кисеоник од фирме која нема дозволу (ФОТО)

29.09.2021. 18:52
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Члан Предсједништва ПДП Стефан Гаврић поручио је данас да је и болница у Добоју у протеклом периоду набављала медицински кисеоник од фирме која, као ни "ТГТ Техногас" Лакташи, нема потребне дозволе за увоз, производњу и промет тог лијека.

- На захтјев за приступ информацијама који сам јуче упутио, из Агенције за лијекове и медицинска средства сам добио одговор да фирма "Техногас-Какмуж а.д. Петрово" нема дозволу за увоз, производњу и промет лијека медицинског кисеоника, као и да у 2020. и 2021. години није евидентирано да је ова фирма увозила, производила или прометовала лијек медицински кисеоник, иако је управо ова фирма добављач кисеоника за болницу "Свети апостол Лука" у Добоју – тврди Гаврић.

Слика

Фото: ПДП

Он каже да, према доступним подацима, једна од тих набавки проведена је у априлу ове године, а уговор вриједан 389.500 КМ без ПДВ добојска болница је потписала управо са овом фирмом која нема потребне дозволе.

– Занимљива и невјероватна је чињеница да је, према доступним подацима са сајта Комисије за хартије од вриједности, и ова фирма дио исте групације као и фирма "ТГТ" из Лакташа која, такође, нема дозволе, а добављач је кисеоника за УКЦ у Бањалуци. Да је велика паника у владајућим редовима након отварања ове афере показује и чињеница да је јуче хитно донесена измјена одлуке о провођењу јавне набавке медицинског кисеоника за добојску болницу. Наиме, 9. септембра је покренута јавна набавка медицинског кисеоника, а јучерашњом измјеном из одлуке у члану I је избачена ријеч “медицински” и остављена само ријеч “кисеоник”, без спецификације да ли је ријеч о медицинском или индустријском, да би омогућили фирмама без дозволе за промет медицинског кисеоника да се пријаве и буду изабране на тендеру – истиче Гаврић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: ПДП

Он каже да је невиђен скандал да једна здравствена установа у јавној набавци оставља могућност набавке било каквог кисеоника, умјесто да се јасно нагласи да се тражи медицински кисеоник, који једини смије бити кориштен у лијечењу пацијената.

– Позивам надлежне да дају одговоре или оставке, а истражне органе да реагују и раде свој посао – истакао је Гаврић.

Коментари 0
Повезане вијести
Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона Опозиција из Републике Српске за техничке измјене изборног закона
Посланици опозиције траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у БиХ Посланици опозиције траже изјашњење НСРС о Приједлогу Закона о организацији тржишта вина у...
Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП” Додик подржава Вучићев митинг, Тривићевој захвалио „што је разбила ПДП”
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 21m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 35m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 25m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 50m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 23m
    0