Борба за останак институција Републике Српске у Палама!

22.04.2020. 15:52
1
ИЗВОР: is-radio

Дугогодишња борба за останак сједишта Полицијске управе Источно Сарајево у општини Пале и изградњу музеја Одбрамбено-отаџбинског рата у овој општини, можда неће бити узалудна!

На Палама би, како су најавиле општинске власти, ускоро требало да се прецизира локација за  градњу нове зграде Полицијске управе Источно Сарајево, као и локација за изградњу музејског објекта, који ће свједочити настанку Републике Српске и првих републичких институција које су 1992. године основане управо на подручју ове општине.

Грађани Пала не крију незадовољство одлукама којима се, како кажу, већ годинама наноси штета и чини неправда према највећој општини у Источном Сарајеву.

Саговорници "ИС радија" сматрају да представници актуелне власти у општини Пале нису довољно учинили да, како истичу,  оно мало институција и установа које су претходних година сачуване, остану на подручју ове општине.

- Видите шта се дешава! Ево, како чујем одлази нам и Централна банка, која је 20 и кусур година била на Палама, нико о томе не прича. Начелник нам ништа не саопштава. Неко из доњег дијела града договорио са овим владајућим у Бањалуци и готово - каже један од саговорника.

- Чула сам, нешто су причали да ће и Дистрибуција (Електродистрибуција Пале) отићи у Лукавицу. Требала је и полиција, сјећам се, али су се прије неколико година ови наши борили против тога. Сад не знам шта се дешава, нико више не прича о томе, ваљда неће отићи - рекла је Славица Т.

На њихово питање да ли је чула за градњу музеја на Палама, Славица одговара: „Музеј? Нисам сигурна, нешто сам некад чула, али сам мислила да нема ништа од тога“.

Недељко К. се присјећа времена када се, како каже, борио за боље Пале и бољу Републику Српску.

- Некад је све било овдје. Влада, скупштина, телевизија…Они из Бањалуке нам све однесоше. Чуо сам нешто за полицију, да су хтјели и њих да макну одавде, али нису дали ови наши што су прије владали. Овдје треба да буде све, а не да нам отимају. За Пале су знали сви у рату, цијели свијет. Мора се бар нешто сачувати, да се зна шта су биле Пале. Не знам за музеј, нисам чуо за то. Хајде, добро је, бар нешто да нам направе -

Музеј  – од идеје до евентуалне реализације

Идеја о градњи музеја на Палама стара је неколико година. Договор о изградњи постигнут је још 2015. године, када су, тадашњи начелник општине Миодраг Ковачевић и представници Борачке организације Пала, у разговору са тадашњим предсједником Републике Милорадом Додиком, одредили локацију гдје ће се правити споменик држави и музеј Републике Српске.

Ковачевић је тада тражио и да се посебним законом дефинише статус општине Пале која би, осим симболичне сатисфакције, имала и одређене економске користи.

Влада Републике Српске је општини Пале у 2018. години одобрила 500.000 КМ из „клириншког дуга“ за изградњу зграде музеја, а почетак реализације пројекта озваничен је у другој половини 2018. године, када су представници Града Источно Сарајево издвојили средстава ( 10 000 КМ) за израду пројектне документације и идејног рјешења. Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић поручио је тада да би музеј требало да чува успомену на пале борце Сарајевско-романијске регије, али и да туристима и свима који посјете ово подручје покаже праву истину о српском страдању.

Чекао се потез општине Пале. И управо ових дана, Скупштина општине Пале требало би да донесе одлуку о измјенама и допунама регулационог плана на локацији Коран, односно у близини сједишта Полицијске управе и некадашње зграде Владе Републике Српске. Тиме ће, формално-правно, бити испуњени сви услови за почетак реализације једног од најзначајнијих пројеката у овој општини.

Нова зграда за Полицијску управу Источно Сарајево?

Упоредо са изградњом музеја, на Палама би,како је најављено, требало да се гради и нова зграда Полицијске управе Источно Сарајево, што би, коначно, требало да стави тачку на покушаје измијештања управе полиције из ове општине.

Иницијатива о измјештању Центра јавне безбједности Источно Сарајево, која је покренута још 2013. године, осујећена је жестоким одговором из Пала. Тадашњи начелник општине, у договору са свим политичким субјекатима, у Бањалуку је послао јасну поруку: „Сваком покушају пресељења ЦЈБ Источно Сарајево жестоко ћемо се супротставити!“.

Али, ни након тога, настојања да сједиште ЦЈБ Источно Сарајево буде премјештено са Пала у Источно Ново Сарајево нису престала.

Након што је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач прије пет година поново иницирао причу о пресељењу Центра јавне безбједности Источно Сарајево у општину Источно Ново Сарајево, већина политичких партија на Палама реаговала је оштро. Иницијатива је ишла и од начелника општине Источно Ново Сарајево Љубише Ћосића, који је своју одлугу образложио лошом безбједносном ситуацијим у тој општини.

СликаСлика

Представници паљанских општинских одбора СДС-а, ПДП-а, ДНС-а и НДП-а осудили су тада најаву преласка Центра из Пала. Састанку који је одржан крајем јануара 2016. године, на иницијативу тадашњег начелника општине Пале Миодрага Ковачевића, нису се тада одазвали представници Општинског одбора СНСД-а Пале нити паљански социјалисти.

И док су у Центру јавне безбједности Источно Сарајево, према налогу из Бањалуке, већ тражили нове просторије у доњем дијелу града, Ковачевић и тадашња власт поручивали су да ће повући и много радикалније потезе уколико се настави тренд пресељења институција из овог мјеста.

И, коначно, неколико година након ових дешавања, требало би да буде стављена тачка на иницијативе и настојања да сједиште ПУ Источно Сарајево буде измјештено из општине Пале.

Слика

Дугогодишња борба за останак Полицијске управе Источно Сарајево и изградњу музеја Одбрамбено-отаџбинског рата на Палама, биће,  надамо се, крунисана репрезентативним објектима који ће у будућности красити ову општину, ратну пријестоницу Републике Српске. Надамо се да није ријеч о предизборној причи током које ће се само полагати камен темељац!

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 24.04.2020. 14:12
    Никад краја саморекламерству Паљана и глорификовању Пала. То што су институције РС дошле на Пале није заслуга ни Пала ни Паљана, у сваком случају не већа заслуга од било које Српско-сарајевске општине. Стицај тренутних предратних околности из априла '92.
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    20h 51m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    2h 52m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    5h 32m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    2h 25m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    17h 21m
    0