Borba za ostanak institucija Republike Srpske u Palama!

22.04.2020. 15:52
1
IZVOR: is-radio

Dugogodišnja borba za ostanak sjedišta Policijske uprave Istočno Sarajevo u opštini Pale i izgradnju muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u ovoj opštini, možda neće biti uzaludna!

Na Palama bi, kako su najavile opštinske vlasti, uskoro trebalo da se precizira lokacija za  gradnju nove zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, kao i lokacija za izgradnju muzejskog objekta, koji će svjedočiti nastanku Republike Srpske i prvih republičkih institucija koje su 1992. godine osnovane upravo na području ove opštine.

Građani Pala ne kriju nezadovoljstvo odlukama kojima se, kako kažu, već godinama nanosi šteta i čini nepravda prema najvećoj opštini u Istočnom Sarajevu.

Sagovornici "IS radija" smatraju da predstavnici aktuelne vlasti u opštini Pale nisu dovoljno učinili da, kako ističu,  ono malo institucija i ustanova koje su prethodnih godina sačuvane, ostanu na području ove opštine.

- Vidite šta se dešava! Evo, kako čujem odlazi nam i Centralna banka, koja je 20 i kusur godina bila na Palama, niko o tome ne priča. Načelnik nam ništa ne saopštava. Neko iz donjeg dijela grada dogovorio sa ovim vladajućim u Banjaluci i gotovo - kaže jedan od sagovornika.

- Čula sam, nešto su pričali da će i Distribucija (Elektrodistribucija Pale) otići u Lukavicu. Trebala je i policija, sjećam se, ali su se prije nekoliko godina ovi naši borili protiv toga. Sad ne znam šta se dešava, niko više ne priča o tome, valjda neće otići - rekla je Slavica T.

Na njihovo pitanje da li je čula za gradnju muzeja na Palama, Slavica odgovara: „Muzej? Nisam sigurna, nešto sam nekad čula, ali sam mislila da nema ništa od toga“.

Nedeljko K. se prisjeća vremena kada se, kako kaže, borio za bolje Pale i bolju Republiku Srpsku.

- Nekad je sve bilo ovdje. Vlada, skupština, televizija…Oni iz Banjaluke nam sve odnesoše. Čuo sam nešto za policiju, da su htjeli i njih da maknu odavde, ali nisu dali ovi naši što su prije vladali. Ovdje treba da bude sve, a ne da nam otimaju. Za Pale su znali svi u ratu, cijeli svijet. Mora se bar nešto sačuvati, da se zna šta su bile Pale. Ne znam za muzej, nisam čuo za to. Hajde, dobro je, bar nešto da nam naprave -

Muzej  – od ideje do eventualne realizacije

Ideja o gradnji muzeja na Palama stara je nekoliko godina. Dogovor o izgradnji postignut je još 2015. godine, kada su, tadašnji načelnik opštine Miodrag Kovačević i predstavnici Boračke organizacije Pala, u razgovoru sa tadašnjim predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, odredili lokaciju gdje će se praviti spomenik državi i muzej Republike Srpske.

Kovačević je tada tražio i da se posebnim zakonom definiše status opštine Pale koja bi, osim simbolične satisfakcije, imala i određene ekonomske koristi.

Vlada Republike Srpske je opštini Pale u 2018. godini odobrila 500.000 KM iz „klirinškog duga“ za izgradnju zgrade muzeja, a početak realizacije projekta ozvaničen je u drugoj polovini 2018. godine, kada su predstavnici Grada Istočno Sarajevo izdvojili sredstava ( 10 000 KM) za izradu projektne dokumentacije i idejnog rješenja. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković poručio je tada da bi muzej trebalo da čuva uspomenu na pale borce Sarajevsko-romanijske regije, ali i da turistima i svima koji posjete ovo područje pokaže pravu istinu o srpskom stradanju.

Čekao se potez opštine Pale. I upravo ovih dana, Skupština opštine Pale trebalo bi da donese odluku o izmjenama i dopunama regulacionog plana na lokaciji Koran, odnosno u blizini sjedišta Policijske uprave i nekadašnje zgrade Vlade Republike Srpske. Time će, formalno-pravno, biti ispunjeni svi uslovi za početak realizacije jednog od najznačajnijih projekata u ovoj opštini.

Nova zgrada za Policijsku upravu Istočno Sarajevo?

Uporedo sa izgradnjom muzeja, na Palama bi,kako je najavljeno, trebalo da se gradi i nova zgrada Policijske uprave Istočno Sarajevo, što bi, konačno, trebalo da stavi tačku na pokušaje izmiještanja uprave policije iz ove opštine.

Inicijativa o izmještanju Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, koja je pokrenuta još 2013. godine, osujećena je žestokim odgovorom iz Pala. Tadašnji načelnik opštine, u dogovoru sa svim političkim subjekatima, u Banjaluku je poslao jasnu poruku: „Svakom pokušaju preseljenja CJB Istočno Sarajevo žestoko ćemo se suprotstaviti!“.

Ali, ni nakon toga, nastojanja da sjedište CJB Istočno Sarajevo bude premješteno sa Pala u Istočno Novo Sarajevo nisu prestala.

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prije pet godina ponovo inicirao priču o preseljenju Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u opštinu Istočno Novo Sarajevo, većina političkih partija na Palama reagovala je oštro. Inicijativa je išla i od načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića, koji je svoju odlugu obrazložio lošom bezbjednosnom situacijim u toj opštini.

SlikaSlika

Predstavnici paljanskih opštinskih odbora SDS-a, PDP-a, DNS-a i NDP-a osudili su tada najavu prelaska Centra iz Pala. Sastanku koji je održan krajem januara 2016. godine, na inicijativu tadašnjeg načelnika opštine Pale Miodraga Kovačevića, nisu se tada odazvali predstavnici Opštinskog odbora SNSD-a Pale niti paljanski socijalisti.

I dok su u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, prema nalogu iz Banjaluke, već tražili nove prostorije u donjem dijelu grada, Kovačević i tadašnja vlast poručivali su da će povući i mnogo radikalnije poteze ukoliko se nastavi trend preseljenja institucija iz ovog mjesta.

I, konačno, nekoliko godina nakon ovih dešavanja, trebalo bi da bude stavljena tačka na inicijative i nastojanja da sjedište PU Istočno Sarajevo bude izmješteno iz opštine Pale.

Slika

Dugogodišnja borba za ostanak Policijske uprave Istočno Sarajevo i izgradnju muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata na Palama, biće,  nadamo se, krunisana reprezentativnim objektima koji će u budućnosti krasiti ovu opštinu, ratnu prijestonicu Republike Srpske. Nadamo se da nije riječ o predizbornoj priči tokom koje će se samo polagati kamen temeljac!

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 24.04.2020. 14:12
    Nikad kraja samoreklamerstvu Paljana i glorifikovanju Pala. To što su institucije RS došle na Pale nije zasluga ni Pala ni Paljana, u svakom slučaju ne veća zasluga od bilo koje Srpsko-sarajevske opštine. Sticaj trenutnih predratnih okolnosti iz aprila '92.
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 0m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 33m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 10m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 39m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 37m
    0