Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године

10.01.2024. 20:25
0
ИЗВОР: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Контраофанзива Војске Републике Српске код Вишеграда је отпочела као одговор на нападе тзв. АРБиХ 12. јануара, када двије муслимаске бригаде, под командом Ферида Буљубашића, обнављају нападе из 1992. у правцу Вишеграда и Рудог.

Током наредних десет дана тзв. АРБиХ напредује према Рудом гдје их у селима Стрмица и Стргачина заустављају јединице 4. Подрињске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Муслимански напад је поред циља заузимања Вишеграда био и припрема терена да би се испровоцирали сукоби у Србији те тако у борбу повукли муслимански екстремисти са територије Србије. Али групу екстремиста су открили и разоружали југословенски граничараи 23. јануара 1993.

Крајем јануара Војска Републике Српске враћа муслимане на почетне положаје из јануарске офанзиве. У тим борбама посебно су се  истакли руски добровољци у редовима Војске Републике Српске.

Почетком априла, парарелно са нападом на Сребреницу, тактична група ''Вишеград'' под командом Драгише Масала покушава да уништи муслиманску платформу југозападно од Вишеграда. Напад је почео 4. априла сјеверно од села Међеђа.

Слика

Фото: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Међутим, након недјељу дана борбе, напад није дао резултате. Борбе су настављене око висова Столац и Заглавак, веома важних кота које омогућавају контролисање мјеста Устипрача-Вишеград-Међеђа, дуж тока ријеке Дрине.

Врх Заглавак је током зимских борби 92. и 93. неколико пута прелазио из руке у руку.

Највеће борбе су избиле 12. априла 1993. када удружени српско-руски борци одбијају неколико напада бројније тзв. АРБиХ на врх. Да би се Вишеград што прије ставио под сигурну зону команда Дринског корпуса Војске РС тражи додатне снаге, те крајем маја на располагању ТГ Вишеград пребачена је 1. Гардијска моторизована бригада, добро доказана у борбама око Сребренице.

Нови покушај одбацивања муслимаснких снага код Вишеграда је покренут 26. маја када јединице 1. 2. и 5. Подрињских лаких бригада предвођење пуковником Миленком Лазићем нападају на положаје 1. Рогатичке и 1. Вишеградске бригаде тзв. АРБиХ. У року два дана српски борци су сломили муслимаснку одбрану југоисточно од Рогатице и 31. маја заузели село Међеђа гдје је био смјештен Штаб тзв. АРБиХ, те стигли до предграђа Устипраче. У борбама код Вишеграда, тзв. АРБиХ  је изгубила 15 километара квадратних. До јуна четири српске бригаде завршавају чишћење територије од остатака непријатељских војника. Нова линија фронта је постављена на ријеци Прачи и пет километара југозападно од Рогатице.

Сљедећи задатак ТГ Вишеград је био елиминисање мостобрана зтв. АРБиХ на десној обали Дрине, између Горажда и Чајнича.

Дио 1. гардијске моторизоване бригаде и 3. Подрињске лаке бригаде нападају 43. Дринску бригаду тзв. АРБиХ, а борбе трају од 2. јуна до 8. јуна. С обзиром на то да су постигнути веома мали напреци, офанзива је обустављена.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО) Мирончук Сергеј Александрович, руски добровољац који је дао живот за Републику Српску (ФОТО)
Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО) Травник: Сјећање на хуманост бораца Војске Републике Српске према хрватским цивилима (ФОТО)
Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
Најчитаније
 • Мушкарац оставио кофере са људским остацима на мосту
  19h 46m
  0
 • Србија: Измјерено невјероватних 50 степени
  21h 40m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  6h 46m
  0
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  2h 4m
  0
 • Огласио се главни тужилац послије саслушања осумњиченог за убиство Данке Илић
  20h 29m
  0