Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine

10.01.2024. 20:25
0
IZVOR: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Kontraofanziva Vojske Republike Srpske kod Višegrada je otpočela kao odgovor na napade tzv. ARBiH 12. januara, kada dvije muslimaske brigade, pod komandom Ferida Buljubašića, obnavljaju napade iz 1992. u pravcu Višegrada i Rudog.

Tokom narednih deset dana tzv. ARBiH napreduje prema Rudom gdje ih u selima Strmica i Strgačina zaustavljaju jedinice 4. Podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Muslimanski napad je pored cilja zauzimanja Višegrada bio i priprema terena da bi se isprovocirali sukobi u Srbiji te tako u borbu povukli muslimanski ekstremisti sa teritorije Srbije. Ali grupu ekstremista su otkrili i razoružali jugoslovenski graničarai 23. januara 1993.

Krajem januara Vojska Republike Srpske vraća muslimane na početne položaje iz januarske ofanzive. U tim borbama posebno su se  istakli ruski dobrovoljci u redovima Vojske Republike Srpske.

Početkom aprila, pararelno sa napadom na Srebrenicu, taktična grupa ''Višegrad'' pod komandom Dragiše Masala pokušava da uništi muslimansku platformu jugozapadno od Višegrada. Napad je počeo 4. aprila sjeverno od sela Međeđa.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Međutim, nakon nedjelju dana borbe, napad nije dao rezultate. Borbe su nastavljene oko visova Stolac i Zaglavak, veoma važnih kota koje omogućavaju kontrolisanje mjesta Ustiprača-Višegrad-Međeđa, duž toka rijeke Drine.

Vrh Zaglavak je tokom zimskih borbi 92. i 93. nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku.

Najveće borbe su izbile 12. aprila 1993. kada udruženi srpsko-ruski borci odbijaju nekoliko napada brojnije tzv. ARBiH na vrh. Da bi se Višegrad što prije stavio pod sigurnu zonu komanda Drinskog korpusa Vojske RS traži dodatne snage, te krajem maja na raspolaganju TG Višegrad prebačena je 1. Gardijska motorizovana brigada, dobro dokazana u borbama oko Srebrenice.

Novi pokušaj odbacivanja muslimasnkih snaga kod Višegrada je pokrenut 26. maja kada jedinice 1. 2. i 5. Podrinjskih lakih brigada predvođenje pukovnikom Milenkom Lazićem napadaju na položaje 1. Rogatičke i 1. Višegradske brigade tzv. ARBiH. U roku dva dana srpski borci su slomili muslimasnku odbranu jugoistočno od Rogatice i 31. maja zauzeli selo Međeđa gdje je bio smješten Štab tzv. ARBiH, te stigli do predgrađa Ustiprače. U borbama kod Višegrada, tzv. ARBiH  je izgubila 15 kilometara kvadratnih. Do juna četiri srpske brigade završavaju čišćenje teritorije od ostataka neprijateljskih vojnika. Nova linija fronta je postavljena na rijeci Prači i pet kilometara jugozapadno od Rogatice.

Sljedeći zadatak TG Višegrad je bio eliminisanje mostobrana ztv. ARBiH na desnoj obali Drine, između Goražda i Čajniča.

Dio 1. gardijske motorizovane brigade i 3. Podrinjske lake brigade napadaju 43. Drinsku brigadu tzv. ARBiH, a borbe traju od 2. juna do 8. juna. S obzirom na to da su postignuti veoma mali napreci, ofanziva je obustavljena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći Godišnjica upada u vojnu fabriku „Pretis“ u Vogošći
Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992. Borbe u Podrinju - Višegrad, Foča 1992.
Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma Bolnica “Koran” – svjedočanstvo o vremenu rata i entuzijazma
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    17h 21m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    15h 35m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    13h 25m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    5h 50m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    16h 40m
    0