Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine

21.05.2022. 10:32
0
IZVOR: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Kontraofanziva Vojske Republike Srpske kod Višegrada je otpočela kao odgovor na napade tzv. ARBiH 12. januara, kada dvije muslimaske brigade, pod komandom Ferida Buljubašića, obnavljaju napade iz 1992. u pravcu Višegrada i Rudog.

Tokom narednih deset dana tzv. ARBiH napreduje prema Rudom gdje ih u selima Strmica i Strgačina zaustavljaju jedinice 4. podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Muslimanski napad je pored cilja zauzimanja Višegrada bio i priprema terena da bi se isprovocirali sukobi u Srbiji te tako u borbu povukli muslimanski ekstremisti sa teritorije Srbije. Ali grupu ekstremista su otkrili i razoružali  jugoslovenski graničarai 23. januara 1993.

Krajem januara Vojska Republike Srpske vraća muslimane na početne položaje iz januarske ofanzive. U tim borbama posebno su se  istakli ruski dobrovoljci u redovima Vojske RS.

Početkom aprila, pararelno sa napadom na Srebrenicu, taktična grupa ''Višegrad'' pod komandom Dragiše Masala pokušava da uništi muslimansku platformu jugozapadno od Višegrada. Napad je počeo 4. aprila sjeverno od sela Međeđa.

Slika

Foto: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Međutim, nakon nedjelju dana borbe, napad nije dao rezultate. Borbe su nastavljene oko visova Stolac i Zaglavak, veoma važnih kota koje omogućavaju kontrolisanje mjesta Ustiprača-Višegrad-Međeđa, duž toka rijeke Drine.

Vrh Zaglavak je tokom zimskih borbi 92. i 93. nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku.

Najveće borbe su izbile 12. aprila 1993. kada udruženi srpsko-ruski borci odbijaju nekoliko napada brojnije tzv. ARBiH na vrh. Da bi se Višegrad što prije stavio pod sigurnu zonu komanda Drinskog korpusa Vojske RS traži dodatne snage, te krajem maja na raspolaganju TG Višegrad prebačena je 1. gardijska motorizovana brigada, dobro dokazana u borbama oko Srebrenice.

Novi pokušaj odbacivanja muslimasnkih snaga kod Višegrada je pokrenut 26. maja kada jedinice 1. 2. i 5. podrinjskih lakih brigada predvođenje pukovnikom Milenkom Lazićem napadaju na položaje 1. rogatičke i 1. višegradske brigade tzv. ARBiH. U roku dva dana srpski borci su slomili muslimasnku odbranu jugoistočno od Rogatice i 31. maja zauzeli selo Međeđa gdje je bio smješten Štab tzv. ARBiH, te stigli do predgrađa Ustiprače. U borbama kod Višegrada, tzv. ARBiH  je izgubila 15 kilometara kvadratnih. Do juna četiri srpske brigade završavaju čišćenje teritorije od ostataka neprijateljskih vojnika. Nova linija fronta je postavljena na rijeci Prači i pet kilometara jugozapadno od Rogatice.

Sljedeći zadatak TG Višegrad je bio eliminisanje mostobrana ztv. ARBiH na desnoj obali Drine, između Goražda i Čajniča.

Dio 1. gardijske motorizovane brigade i 3. podrinjske lake brigade napadaju 43. drinsku brigadu tzv. ARBiH, a borbe traju od 2. juna do 8. juna. S obzirom na to da su postignuti veoma mali napreci, ofanziva je obustavljena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Višegradska regata 2. jula Višegradska regata 2. jula
Prekid električne energije u Rudom Prekid električne energije u Rudom
Pripadnicima Ravnogorskog pokreta po pet mjeseci zatvora Pripadnicima Ravnogorskog pokreta po pet mjeseci zatvora
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  12h 8m
  0
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  2h 12m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  9h 10m
  1
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 46m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 26m
  0