Борци прославили крсну славу и одали почаст саборцима у Источном Новом Сарајеву

08.11.2022. 15:53
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Новом Сарајеву данас је обиљежена крсна слава Борачке организације - Митровдан служењем литургије у Храму Светог Ђорђа на Врацама, те служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца и цвијећа на Централни крст на Војничком гробљу Враца.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак честитао је крсну славу саборцима и истакао да је Митровдан посебна прилика да се Борачка организација на достојанствен начин сјети и ода почаст свим погинулим и несталим борцима Војске Републике Српске.

Он је рекао да је око 5.000 бораца са овог подручја учествовало у Одбрамбено-отаџбинском рату, погинуло их је 609, као и 14 припадника српске полиције, а многи од њих су рањени, неки и више пута.

Према његовим ријечима, у овој политички и економски бурној години било је одређених помака у раду Борачке организације Републике Српске.

- Влада Републике Српске у више наврата је помогла путем једнократне помоћи нашим члановима, нашим борцима, али то није генерално рјешење и сви заједно морамо потражити нова, ефикаснија рјешења за бољи живот борачке популације - рекао је Тушевљак новинарима.

Он је подсјетио на раније изнесене захтјеве за исплату борачког додатка на мјесечном нивоу минимално по пет КМ и усклађивање инвалиднина са просјечном цијеном рада за прошлу годину, од чега БОРС неће одустати.

Тушевљак је поздравио чињеницу да је питање стамбеног рјешавања борачке популације скоро у потпуности ријешено у Републици Српској, истичући да је један од најбољих примјера за то управо општина Источно Ново Сарајево.

Он је захвалио управама града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево на разумијевању, подршци и помоћи члановима и породицама борачких категорија.

Ратни војни инвалид Ђорђе Крешталица, бивши борац Прве сарајевске па Прве романијске бригаде, који је тешко рањен у обје ноге током борби 1993. године рекао је да са поносом обавља дужност предсједника Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево.

- Свој нови живот живим у инвалидским колицима, али се не жалим, живим како се мора и имам дивну породицу, потомке који су се као и ја прилагодили тим новим условима живота - рекао је Крешталица.

Коментари 0
Повезане вијести
„Љето у Источном Новом Сарајеву 2024“ почиње 3. августа „Љето у Источном Новом Сарајеву 2024“ почиње 3. августа
Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Сајам књиге на Тргу Србије од 12. до 16. августа Сајам књиге на Тргу Србије од 12. до 16. августа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 21m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 20m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 56m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 17m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 0m
    9