Borci proslavili krsnu slavu i odali počast saborcima u Istočnom Novom Sarajevu

08.11.2022. 15:53
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Novom Sarajevu danas je obilježena krsna slava Boračke organizacije - Mitrovdan služenjem liturgije u Hramu Svetog Đorđa na Vracama, te služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca i cvijeća na Centralni krst na Vojničkom groblju Vraca.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak čestitao je krsnu slavu saborcima i istakao da je Mitrovdan posebna prilika da se Boračka organizacija na dostojanstven način sjeti i oda počast svim poginulim i nestalim borcima Vojske Republike Srpske.

On je rekao da je oko 5.000 boraca sa ovog područja učestvovalo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, poginulo ih je 609, kao i 14 pripadnika srpske policije, a mnogi od njih su ranjeni, neki i više puta.

Prema njegovim riječima, u ovoj politički i ekonomski burnoj godini bilo je određenih pomaka u radu Boračke organizacije Republike Srpske.

- Vlada Republike Srpske u više navrata je pomogla putem jednokratne pomoći našim članovima, našim borcima, ali to nije generalno rješenje i svi zajedno moramo potražiti nova, efikasnija rješenja za bolji život boračke populacije - rekao je Tuševljak novinarima.

On je podsjetio na ranije iznesene zahtjeve za isplatu boračkog dodatka na mjesečnom nivou minimalno po pet KM i usklađivanje invalidnina sa prosječnom cijenom rada za prošlu godinu, od čega BORS neće odustati.

Tuševljak je pozdravio činjenicu da je pitanje stambenog rješavanja boračke populacije skoro u potpunosti riješeno u Republici Srpskoj, ističući da je jedan od najboljih primjera za to upravo opština Istočno Novo Sarajevo.

On je zahvalio upravama grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo na razumijevanju, podršci i pomoći članovima i porodicama boračkih kategorija.

Ratni vojni invalid Đorđe Kreštalica, bivši borac Prve sarajevske pa Prve romanijske brigade, koji je teško ranjen u obje noge tokom borbi 1993. godine rekao je da sa ponosom obavlja dužnost predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

- Svoj novi život živim u invalidskim kolicima, ali se ne žalim, živim kako se mora i imam divnu porodicu, potomke koji su se kao i ja prilagodili tim novim uslovima života - rekao je Kreštalica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    20h 13m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    21h 24m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 50m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 55m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 4m
    0