Борци Сарајевско-романијског корпуса јуначки одбранили Републику Српску

16.06.2021. 13:21
5
ИЗВОР: Катера

Породице погинулих бораца, бивши борци, РВИ и представници Владе Републике Српске и локалних заједница данас су у Палама полагањем вијенаца и одавањем поште на Тргу Републике Српске обиљежили 26 година од одбране Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је новинарима да се овај дан обиљежава данас у Палама, а наредних година биће обиљежен и у другим локалним заједницама, чији борци су били дио Сарајевско-романијског корпуса.

Вишковић је рекао да је Сарајевско-романијски корпус на самом почетку од оснивања бројао око 17.000 бораца, док је противник, Први корпус такозване Армије БиХ бројао сам и до 80.000 бораца.

- Овај корпус чинили су борци од Хан Пијеска, преко Илијаша, Хаџића, Неџарића до Доброг Поља и Миљевине, преко Горажда и других мјеста. Имали смо границе раздвајања на неким мјестима које су се односиле и на метре у удаљености, попут Јеврејског гробља, Грбавице и Неџарића – истакао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да су борци Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата великом храброшћу се супростављали знатно надмоћнијем непријатељу.

Слика

Премијер Републике Српске Радован Вишковић

- На самом почетку однос снага је био 1:5, а у јуну 1995. године када је такозвана Армија БиХ предузела офанзиву да униште Републику Српску, довезли су борце из другог до седмог корпуса, како би се супроставили Сарајевско-романијском корпусу. То је био однос снага 10:1 – истакао је Вишковић.

Он додаје да су тада значајну помоћ борци са Сарајевско-романијске регије пружили саборци из Дринског и Херцеговачког корпуса, који су пристигли на сарајевско ратиште и околна мјеста.

- Данас желим да се захвалим породицама погинулих бораца, којих је на овој регији било преко 4.200, јер су погинули борци дали највећи допринос за одбрану и стварање Републике Српске – истакао је Вишковић.

Обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске у Палама је почео полагањем вијенаца и одавањем поште погинулим борцима ВРС код Централног споменика, на Тргу Републике Српске.

Обиљежавању ове годишњице, поред породица погинулих бораца, РВИ и бивших бораца ВРС, те премијера Вишковића, присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите, предсједник Борачке организације Републике Српске и представници градске и локалних власти у Источном Сарајеву.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Beli Fićo 17.06.2021. 11:01
    Kako vas nije sramot "Boško" i jedan i drugi sa "nejakim" da dođete u Pale, pred hram, pred boga, pred borce, da se samo slikate!!
    Sram vas bilo, bježite, zabite glavu među ženine noge kako ste radili i 1992-95...
    Sramota ste Romanije!!?
  • Generic placeholder image
    Došlo 17.06.2021. 08:47
    "Odbranili" jesu li?? A onda su osnivaci RS-a kako u ratu tako i poslije rata ostavili pustos iza sebe, svukli sva preduzeca u ravan pa sebe i svoje uhljebili da kao nesto fol piskaraju i sad kao vlastela smjenjuju se na pozicijama. Ako ce vam biti lakse ni druge strane nisu bolje prosle.
  • Generic placeholder image
    Pale 2021 17.06.2021. 08:39
    Baš vas je lijepo vidjeti. U tim skupocijenim sakoima i cipelama.
    Samo jedna stvar nije jasna, gdje su tu porodice onih zbog kojih vi danas tu inače stojite?
    Gdje su sva ta nezaposlena i nezbrinuta djeca i gdje su ti ljudi koji su se borili za vasu djecu danas?
    Vjerovatno vas gledaju sa prozora i gadite im se svi sa svojim obecanjima.
  • Generic placeholder image
    gago 16.06.2021. 20:00
    Пале, добили смо скоро 3 км за мјесец дана рова у зони борбених дејстава ... Искрено,ни томе се нисам надао с обзиром да сам свјестан односа наших властодржаца према онима који су им објезбједили добро ухлебљење!
  • Generic placeholder image
    Pale 16.06.2021. 16:34
    I ajd reci sta su dobili za to, nikakva primanja nemaju a ni posao, bruka i sramota za vlast a oni muzu drzavu, posto su na drzavnim jaslama. Fuj jadovi!!!!!!!!!
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 48m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 6m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 33m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 21m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 42m
    0