Borci Sarajevsko-romanijskog korpusa junački odbranili Republiku Srpsku

16.06.2021. 13:21
5
IZVOR: Katera

Porodice poginulih boraca, bivši borci, RVI i predstavnici Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica danas su u Palama polaganjem vijenaca i odavanjem pošte na Trgu Republike Srpske obilježili 26 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je novinarima da se ovaj dan obilježava danas u Palama, a narednih godina biće obilježen i u drugim lokalnim zajednicama, čiji borci su bili dio Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Višković je rekao da je Sarajevsko-romanijski korpus na samom početku od osnivanja brojao oko 17.000 boraca, dok je protivnik, Prvi korpus takozvane Armije BiH brojao sam i do 80.000 boraca.

- Ovaj korpus činili su borci od Han Pijeska, preko Ilijaša, Hadžića, Nedžarića do Dobrog Polja i Miljevine, preko Goražda i drugih mjesta. Imali smo granice razdvajanja na nekim mjestima koje su se odnosile i na metre u udaljenosti, poput Jevrejskog groblja, Grbavice i Nedžarića – istakao je Višković.

Višković je podsjetio da su borci Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata velikom hrabrošću se suprostavljali znatno nadmoćnijem neprijatelju.

Slika

Premijer Republike Srpske Radovan Višković

- Na samom početku odnos snaga je bio 1:5, a u junu 1995. godine kada je takozvana Armija BiH preduzela ofanzivu da unište Republiku Srpsku, dovezli su borce iz drugog do sedmog korpusa, kako bi se suprostavili Sarajevsko-romanijskom korpusu. To je bio odnos snaga 10:1 – istakao je Višković.

On dodaje da su tada značajnu pomoć borci sa Sarajevsko-romanijske regije pružili saborci iz Drinskog i Hercegovačkog korpusa, koji su pristigli na sarajevsko ratište i okolna mjesta.

- Danas želim da se zahvalim porodicama poginulih boraca, kojih je na ovoj regiji bilo preko 4.200, jer su poginuli borci dali najveći doprinos za odbranu i stvaranje Republike Srpske – istakao je Višković.

Obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske u Palama je počeo polaganjem vijenaca i odavanjem pošte poginulim borcima VRS kod Centralnog spomenika, na Trgu Republike Srpske.

Obilježavanju ove godišnjice, pored porodica poginulih boraca, RVI i bivših boraca VRS, te premijera Viškovića, prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske i predstavnici gradske i lokalnih vlasti u Istočnom Sarajevu.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Beli Fićo 17.06.2021. 11:01
    Kako vas nije sramot "Boško" i jedan i drugi sa "nejakim" da dođete u Pale, pred hram, pred boga, pred borce, da se samo slikate!!
    Sram vas bilo, bježite, zabite glavu među ženine noge kako ste radili i 1992-95...
    Sramota ste Romanije!!?
  • Generic placeholder image
    Došlo 17.06.2021. 08:47
    "Odbranili" jesu li?? A onda su osnivaci RS-a kako u ratu tako i poslije rata ostavili pustos iza sebe, svukli sva preduzeca u ravan pa sebe i svoje uhljebili da kao nesto fol piskaraju i sad kao vlastela smjenjuju se na pozicijama. Ako ce vam biti lakse ni druge strane nisu bolje prosle.
  • Generic placeholder image
    Pale 2021 17.06.2021. 08:39
    Baš vas je lijepo vidjeti. U tim skupocijenim sakoima i cipelama.
    Samo jedna stvar nije jasna, gdje su tu porodice onih zbog kojih vi danas tu inače stojite?
    Gdje su sva ta nezaposlena i nezbrinuta djeca i gdje su ti ljudi koji su se borili za vasu djecu danas?
    Vjerovatno vas gledaju sa prozora i gadite im se svi sa svojim obecanjima.
  • Generic placeholder image
    gago 16.06.2021. 20:00
    Pale, dobili smo skoro 3 km za mjesec dana rova u zoni borbenih dejstava ... Iskreno,ni tome se nisam nadao s obzirom da sam svjestan odnosa naših vlastodržaca prema onima koji su im objezbjedili dobro uhlebljenje!
  • Generic placeholder image
    Pale 16.06.2021. 16:34
    I ajd reci sta su dobili za to, nikakva primanja nemaju a ni posao, bruka i sramota za vlast a oni muzu drzavu, posto su na drzavnim jaslama. Fuj jadovi!!!!!!!!!
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    30m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 54m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 47m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 38m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 44m
    0