Бореновић: НАТО је готова ствар, слиједе Додикови излизани изговори

21.12.2019. 11:43
0
ИЗВОР: Srpska.info

То да ће преко Програма реформи БиХ и Република Српска ићи даље ка НАТО је готова ствар, неповратан процес. Додик је својим потписом поставио НАТО границу на Дрини и поништио институције Српске. НАТО пут, који је СНСД давно трасирао, само је потврђен потписивањем и објављивањем овог документа, рекао је за Српскаинфо предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

– Бесмислено је слушати излизане Додикове и СНСД-ове изговоре о некаквим стратегијама, војним неутралностима, унутрашњим и вањским непријатељима и слично. Не знам на шта су они потрошили цијелу годину. Ово је, што би се рекло – ЕНДЕ – истакао је Бореновић.

Према његовим ријечима, БиХ, а самим тим и Република Српска, иду у НАТО алијансу.

-То је сада реалност, коју је Додик потписао и треба је саопштити народу. Нисам изненађен, али и даље остаје горак укус због чињенице да је Додик Народну скупштину Републике Српске, Владу РС и остале институције Српске уклонио, избрисао, избацио из самог Програма реформи БИХ, што је баш непотребно и срамотно. Поред тога што је насамарио Русију, он је слагао народ и понизио парламент Српске. Ако има храбрости и образа, само нека престане бранити неодбрањиво и пребацивати одговорност на друге. Све се сада зна, све су варијабле познате – рекао је Бореновић и додао да је дио аранжмана “Трговина: Фотеље за НАТО” сада реализован.

Он је рекао да је у свему најлошија Додикова одлука да се цијели овај процес води без Републике Српске и Бањалуке.

– По ко зна који пут Додик самостално доноси стратешке одлуке, површно, плитко, без јавности и учешћа институција, и из само себи познатих разлога, причајући једно, а радећи сасвим супротно. Да је имао и грама мудрости требао је бар инсистирати да у документу буде клаузула везано за цијели регион, укључујући и Србији, и да у овако озбиљним будућим процесима директно учествују представници из РС, да министар одбране буде из РС, да постоји координационо тијело у којем су представници Влада РС и ФБиХ. Али вјероватно ту има још, за нас скривених, разлога зашто је тако радио – закључио је Бореновић.

Подсјећамо, Предсједништво БиХ још није саопштило садржај усвојеног документа Програм реформи, али је Српскаинфо данас прва у БиХ објавила комплетан садржај овог контроверзног документа, који је договорен када је Предсједништво именовало Зорана Тегелтију за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске Почетак друге серије злочиначког бомбардовања Републике Српске
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 20m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 53m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 19m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 32m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 1m
    3