Боричани траже Гадафијево седло

01.03.2023. 08:50
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Гдје је нестало Гадафијево седло, поклон покојног либијског лидера којим су се хвалили и дичили сви Боричани, питање је које мучи мјештане овог рогатичког краја, који кажу да је гашењем ергеле и затварањем хотела уништена некадашња окосница туризма цијеле општине.

Борике су некада биле носилац туризма и сједиште познате ергеле коња босанско-брдске и арапске пасмине. Након више пута проведене приватизације, дошла су лоша времена па је ергела угашена прије четири године, а Борике са својим прекрасним крајолицима, културно-историјским и другим знаменитостима, кромпиром и кајмаком и истоименим хотелом, нестадоше са туристичке мапе иако су у њима веома често боравили бројни гости.

Међу њима, својевремено, били су и чланови “Бијелог дугмета” са Гораном Бреговићем, Лепа Брена, али и бројни политичари међу којима и предсједник Савезног извршног вијећа (СИВ) СФРЈ Џемал Биједић који је био велики заљубљеник у овај крај.

Волио је Биједић, који је иначе био и рогатички зет, и боричке коње којима се знао сатима дивити па је приликом једне државничке посјете Либији купио и њеном предсједнику Муамеру ел Гадафију поклонио једног коња арапске пасмине из крвне линије сабих који је рођен и одрастао на Борикама.

За уздарје од Гадафија је добио једно седло које је Биједић поклонио ергели на Борикама. Ријеч је о уникатном примјерку од коже и чохе украшене гајтанима на либијске народне теме.

Овај вриједни поклон чуван је у централном дијелу хотела “Борике” са којим су се, прича дугогодишњи управник хотела Ђоко Раздољац, хвалили и дичили запослени, али и сви Боричани.

- Нешто слично мало је ко имао или могао имати у овим крајевима - каже он.

Овај јединствени сувенир био је доступан оку свих намјерних или случајних посјетилаца од којих су се многи поред њега радо фотографисали за успомену на Борике и њене знаменитости. И све тако док је радио хотел, а кога је зуб времена озбиљно нагризао због чега је међу мјештанима завладала дилема гдје је нестало Гадафијево седло.

У чијим ли је рукама завршило, питају се Боричани и предлажу да се оно што прије нађе и врати као општенародно добро у Рогатицу и преда на чување општинској Туристичкој организацији, док једног дана не заживи локални музеј.

Директор Туристичке организације Предраг Ујић подсјећа да су Борике до посљедњег рата биле окосница туризма цијеле општине.

- Када бисмо којом срећом поново довели у функцију хотел “Борике” и уз њега изградили још по неки објекат за смјештај гостију, којих је увијек било, то би знатно погурало туризам на добробит боричког краја и цијеле општине - каже Ујић.

Богатство

Предраг Ујић наглашава да борички плато има доста тога да понуди туристима.

- Прије свега ријеч је о доказаној ваздушној бањи. Шумски предјели пуни су дивљачи, а на ливадама расту многе врсте љекобиља. Уз то Борике су, у неку руку, центар одакле се креће према Дрини и Старом Броду. Са њих се “као са гране” стиже на Црквине и до цркве Светог Јована Претаче којим се враћа сјећање на 13. вијек и владавину српског краља Драгутина, али и Жепе и Вишеграда - каже Ујић.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rajko 20.02.2024. 16:44
    Opet pitajte Đoka, možda ga je smjestio u pozadinu
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 38m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 35m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 49m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 57m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 11m
    3