Боричани траже Гадафијево седло

01.03.2023. 08:50
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Гдје је нестало Гадафијево седло, поклон покојног либијског лидера којим су се хвалили и дичили сви Боричани, питање је које мучи мјештане овог рогатичког краја, који кажу да је гашењем ергеле и затварањем хотела уништена некадашња окосница туризма цијеле општине.

Борике су некада биле носилац туризма и сједиште познате ергеле коња босанско-брдске и арапске пасмине. Након више пута проведене приватизације, дошла су лоша времена па је ергела угашена прије четири године, а Борике са својим прекрасним крајолицима, културно-историјским и другим знаменитостима, кромпиром и кајмаком и истоименим хотелом, нестадоше са туристичке мапе иако су у њима веома често боравили бројни гости.

Међу њима, својевремено, били су и чланови “Бијелог дугмета” са Гораном Бреговићем, Лепа Брена, али и бројни политичари међу којима и предсједник Савезног извршног вијећа (СИВ) СФРЈ Џемал Биједић који је био велики заљубљеник у овај крај.

Волио је Биједић, који је иначе био и рогатички зет, и боричке коње којима се знао сатима дивити па је приликом једне државничке посјете Либији купио и њеном предсједнику Муамеру ел Гадафију поклонио једног коња арапске пасмине из крвне линије сабих који је рођен и одрастао на Борикама.

За уздарје од Гадафија је добио једно седло које је Биједић поклонио ергели на Борикама. Ријеч је о уникатном примјерку од коже и чохе украшене гајтанима на либијске народне теме.

Овај вриједни поклон чуван је у централном дијелу хотела “Борике” са којим су се, прича дугогодишњи управник хотела Ђоко Раздољац, хвалили и дичили запослени, али и сви Боричани.

- Нешто слично мало је ко имао или могао имати у овим крајевима - каже он.

Овај јединствени сувенир био је доступан оку свих намјерних или случајних посјетилаца од којих су се многи поред њега радо фотографисали за успомену на Борике и њене знаменитости. И све тако док је радио хотел, а кога је зуб времена озбиљно нагризао због чега је међу мјештанима завладала дилема гдје је нестало Гадафијево седло.

У чијим ли је рукама завршило, питају се Боричани и предлажу да се оно што прије нађе и врати као општенародно добро у Рогатицу и преда на чување општинској Туристичкој организацији, док једног дана не заживи локални музеј.

Директор Туристичке организације Предраг Ујић подсјећа да су Борике до посљедњег рата биле окосница туризма цијеле општине.

- Када бисмо којом срећом поново довели у функцију хотел “Борике” и уз њега изградили још по неки објекат за смјештај гостију, којих је увијек било, то би знатно погурало туризам на добробит боричког краја и цијеле општине - каже Ујић.

Богатство

Предраг Ујић наглашава да борички плато има доста тога да понуди туристима.

- Прије свега ријеч је о доказаној ваздушној бањи. Шумски предјели пуни су дивљачи, а на ливадама расту многе врсте љекобиља. Уз то Борике су, у неку руку, центар одакле се креће према Дрини и Старом Броду. Са њих се “као са гране” стиже на Црквине и до цркве Светог Јована Претаче којим се враћа сјећање на 13. вијек и владавину српског краља Драгутина, али и Жепе и Вишеграда - каже Ујић.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 0
Повезане вијести
Вук Ћајић из Рогатице трећи у Хрватској Вук Ћајић из Рогатице трећи у Хрватској
Злато за Вука Ћајића у Србији Злато за Вука Ћајића у Србији
Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у ЈУ ОШ “Свети Сава” Рогатица Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у ЈУ ОШ “Свети Сава” Рогатица
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  11h 1m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  8h 40m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  7h 47m
  0
 • Хиљаде људи на протесту у Сарајеву поводом погибије младе докторице
  2h 47m
  0
 • ММФ тражи чак и снижење плата
  3h 26m
  1