Boričani traže Gadafijevo sedlo

01.03.2023. 08:50
1
IZVOR: glassrpske.com

Gdje je nestalo Gadafijevo sedlo, poklon pokojnog libijskog lidera kojim su se hvalili i dičili svi Boričani, pitanje je koje muči mještane ovog rogatičkog kraja, koji kažu da je gašenjem ergele i zatvaranjem hotela uništena nekadašnja okosnica turizma cijele opštine.

Borike su nekada bile nosilac turizma i sjedište poznate ergele konja bosansko-brdske i arapske pasmine. Nakon više puta provedene privatizacije, došla su loša vremena pa je ergela ugašena prije četiri godine, a Borike sa svojim prekrasnim krajolicima, kulturno-istorijskim i drugim znamenitostima, krompirom i kajmakom i istoimenim hotelom, nestadoše sa turističke mape iako su u njima veoma često boravili brojni gosti.

Među njima, svojevremeno, bili su i članovi “Bijelog dugmeta” sa Goranom Bregovićem, Lepa Brena, ali i brojni političari među kojima i predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) SFRJ Džemal Bijedić koji je bio veliki zaljubljenik u ovaj kraj.

Volio je Bijedić, koji je inače bio i rogatički zet, i boričke konje kojima se znao satima diviti pa je prilikom jedne državničke posjete Libiji kupio i njenom predsjedniku Muameru el Gadafiju poklonio jednog konja arapske pasmine iz krvne linije sabih koji je rođen i odrastao na Borikama.

Za uzdarje od Gadafija je dobio jedno sedlo koje je Bijedić poklonio ergeli na Borikama. Riječ je o unikatnom primjerku od kože i čohe ukrašene gajtanima na libijske narodne teme.

Ovaj vrijedni poklon čuvan je u centralnom dijelu hotela “Borike” sa kojim su se, priča dugogodišnji upravnik hotela Đoko Razdoljac, hvalili i dičili zaposleni, ali i svi Boričani.

- Nešto slično malo je ko imao ili mogao imati u ovim krajevima - kaže on.

Ovaj jedinstveni suvenir bio je dostupan oku svih namjernih ili slučajnih posjetilaca od kojih su se mnogi pored njega rado fotografisali za uspomenu na Borike i njene znamenitosti. I sve tako dok je radio hotel, a koga je zub vremena ozbiljno nagrizao zbog čega je među mještanima zavladala dilema gdje je nestalo Gadafijevo sedlo.

U čijim li je rukama završilo, pitaju se Boričani i predlažu da se ono što prije nađe i vrati kao opštenarodno dobro u Rogaticu i preda na čuvanje opštinskoj Turističkoj organizaciji, dok jednog dana ne zaživi lokalni muzej.

Direktor Turističke organizacije Predrag Ujić podsjeća da su Borike do posljednjeg rata bile okosnica turizma cijele opštine.

- Kada bismo kojom srećom ponovo doveli u funkciju hotel “Borike” i uz njega izgradili još po neki objekat za smještaj gostiju, kojih je uvijek bilo, to bi znatno poguralo turizam na dobrobit boričkog kraja i cijele opštine - kaže Ujić.

Bogatstvo

Predrag Ujić naglašava da borički plato ima dosta toga da ponudi turistima.

- Prije svega riječ je o dokazanoj vazdušnoj banji. Šumski predjeli puni su divljači, a na livadama rastu mnoge vrste ljekobilja. Uz to Borike su, u neku ruku, centar odakle se kreće prema Drini i Starom Brodu. Sa njih se “kao sa grane” stiže na Crkvine i do crkve Svetog Jovana Pretače kojim se vraća sjećanje na 13. vijek i vladavinu srpskog kralja Dragutina, ali i Žepe i Višegrada - kaže Ujić.

Piše: Sreten Mitrović

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Rajko 20.02.2024. 16:44
    Opet pitajte Đoka, možda ga je smjestio u pozadinu
Povezane vijesti
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Majstor iz Rogatice pravi sve traženiji unikatni namještaj Majstor iz Rogatice pravi sve traženiji unikatni namještaj
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    22h 42m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 35m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    11h 59m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    7h 28m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 20m
    0