БОРС, СДС, ПДП: Прво ријешити статус бораца

27.07.2020. 17:53
0
ИЗВОР: Катера

Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић и предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић састали су се данас у Источном Сарајеву са делегацијом Борачке организације Републике Српске.

Слика

У обраћању медијима предсједник БОРС-а Миломир Савчић нагласио је да Борачка организација РС није дала сагласност за иницијативу за рјешавање питања стваралаца Српске, напомињући да они нису ни били упознати са иницијативом којом се захтијева промјена Закона о правима бораца и породица погинулих и ратних војних инвалида.

- Ова тема посљедњих дана је изазвала велико интересовање јавности Републике Српске и испоставило се да се овако битна питања не могу рјешавати уколико нема потпуне сагласност свих политичких партија у Српској и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, посебно БОРС-а – рекао је Савчић.

Он је додао да га радује чињеница да се посљедњих дана дио политичих партија изјаснио око иницијатве за измјене Закона јер би она, према процедурама, требало да иде у јавну расправу, а затим пред Народну скупштину Републике Српске.

Како истиче Савчић, та су питања већ делегирана институцијама Републике Српске испред БОРС-а и односе се на рјешавање статуса незапослених демобилисаних бораца.

- Када ријешимо та и друга питања борачке популације, свакако да треба рјешавати и питање тешке материјалне ситуације и других заслужних грађана Републике Српске – каже Савчић.

Он је за крај, у обраћању новинарима нагласио да нико није против тога да се свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији помогне како би сваки човјек живио нормалним и достојанственим животом.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је данашњи састанак прошао у разумијевању и да је постигнута сагласност о свим кључним питањима која се тичу демобилисаних бораца.

- СДС сматра да су рјешавања статусних питања БОРС-а и њихових чланова приорететни за друштво. Ја, као предсједник ове странке, кажем то потпуно јасно. Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донио неке историјске одлуке, важне за наш народ и цијелу Републику Српску - истакао је Шаровић.

Он је рекао да то питање треба рјешавати у сарадњи са политичким партијама, али и са БОРС-ом.

- Данас смо се усагласили да треба покренути иницијативу која би ишла према другим политичким партијама, како бисмо што прије сазвали сједницу Народне скупштине Републике Српске, која би била искључиво посвећена рјешавању статусних питања бораца. И то најважнијег питања, питања запошљавања припадника ове категорије - рекао је Шаровић.

Слика

Медијима се обратио и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истичући да су народ и борци створили Републику Српску, а да ми, како је рекао, морамо да је чувамо.

- Желим јасно да кажем да нема сагласности ни за један приједлог којим ће доћи до дискриминације или високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 дјеце погинулих бораца која немају посао. Постоје велики приоритети које треба рјешавати, са оправданим захтјевима борачке популације – закључио је Бореновић.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 47m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 42m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 30m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 36m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 4m
    0