BORS, SDS, PDP: Prvo riješiti status boraca

27.07.2020. 17:53
0
IZVOR: Katera

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović sastali su se danas u Istočnom Sarajevu sa delegacijom Boračke organizacije Republike Srpske.

Slika

U obraćanju medijima predsjednik BORS-a Milomir Savčić naglasio je da Boračka organizacija RS nije dala saglasnost za inicijativu za rješavanje pitanja stvaralaca Srpske, napominjući da oni nisu ni bili upoznati sa inicijativom kojom se zahtijeva promjena Zakona o pravima boraca i porodica poginulih i ratnih vojnih invalida.

- Ova tema posljednjih dana je izazvala veliko interesovanje javnosti Republike Srpske i ispostavilo se da se ovako bitna pitanja ne mogu rješavati ukoliko nema potpune saglasnost svih političkih partija u Srpskoj i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, posebno BORS-a – rekao je Savčić.

On je dodao da ga raduje činjenica da se posljednjih dana dio političih partija izjasnio oko inicijatve za izmjene Zakona jer bi ona, prema procedurama, trebalo da ide u javnu raspravu, a zatim pred Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Kako ističe Savčić, ta su pitanja već delegirana institucijama Republike Srpske ispred BORS-a i odnose se na rješavanje statusa nezaposlenih demobilisanih boraca.

- Kada riješimo ta i druga pitanja boračke populacije, svakako da treba rješavati i pitanje teške materijalne situacije i drugih zaslužnih građana Republike Srpske – kaže Savčić.

On je za kraj, u obraćanju novinarima naglasio da niko nije protiv toga da se svakome ko se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji pomogne kako bi svaki čovjek živio normalnim i dostojanstvenim životom.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je današnji sastanak prošao u razumijevanju i da je postignuta saglasnost o svim ključnim pitanjima koja se tiču demobilisanih boraca.

- SDS smatra da su rješavanja statusnih pitanja BORS-a i njihovih članova prioretetni za društvo. Ja, kao predsjednik ove stranke, kažem to potpuno jasno. Prvo prava boraca, a onda svih drugih kategorija, ne zanemarujući istorijsku ulogu prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, koji je donio neke istorijske odluke, važne za naš narod i cijelu Republiku Srpsku - istakao je Šarović.

On je rekao da to pitanje treba rješavati u saradnji sa političkim partijama, ali i sa BORS-om.

- Danas smo se usaglasili da treba pokrenuti inicijativu koja bi išla prema drugim političkim partijama, kako bismo što prije sazvali sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi bila isključivo posvećena rješavanju statusnih pitanja boraca. I to najvažnijeg pitanja, pitanja zapošljavanja pripadnika ove kategorije - rekao je Šarović.

Slika

Medijima se obratio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističući da su narod i borci stvorili Republiku Srpsku, a da mi, kako je rekao, moramo da je čuvamo.

- Želim jasno da kažem da nema saglasnosti ni za jedan prijedlog kojim će doći do diskriminacije ili visoke apanaže sve dok imamo više od 10.000 demobilisanih boraca koji nemaju posao i 1.600 djece poginulih boraca koja nemaju posao. Postoje veliki prioriteti koje treba rješavati, sa opravdanim zahtjevima boračke populacije – zaključio je Borenović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 24m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    19h 57m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 23m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 36m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 5m
    3