Бошковић: Позориште велика заједница публике и глумаца

12.11.2022. 12:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Глумица Татјана Тања Бошковић изјавила је Срни да је позориште велика заједница глумаца и публике у којој сви брину о свом језику и култури уопште.

Бошковићева, која је добитница награде за најбољу улогу на 27. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву, каже да је веома лијепо када позориште стигне у неку средину као подршка, при чему је изразила увјерење да ће њен идући долазак у овај град бити у новој, великој, озбиљној и раскошној палати, на будућој великој сцени народног позоришта.

- За позориште је веома значајно да смо сви заједно и да ослушкујемо једни друге, да разговарамо, размењујемо идеје. То је важно зато што је позориште велика заједница у којој сви брину о свом језику, култури, традицији, историји... - поручује чувена српска дива.

Дужност умјетника, истиче она, јесте да мисли разуђено, да брине и о ликовној сцени, о архитектури, књиженом стваралаштву и наравно глумишту, без обзира о којој средини је ријеч.

Бошковићева се сјећа да је некада, заједно са колегама, долазила из Београда у главне градове бивших југословенских република да би видјела и доживјела нешто чега тада није било на београдској културној сцени.

- Ово говорим због младих људи, јер не треба да будемо лењи, него треба да нешто урадимо и за своју душу. Није сав живот у кафани, много тога лепог има и у позоришту и у концертној сали, на изложбама... - поручује Бошковићева.

Говорећи о представи "Успомене Саре Бернар", она је истакла сјајну улогу њеног колеге Дејана Ђоновића, врсног глумца и одличног партнера на сцени.

Она је напоменула да је режисер Сташа Копривица у овој представи направила величанствен спој људи, сценографије, костима и чудесне театарске атмосфере уопште, што потврђује тезу да је позориште велика заједница.

- Животна енергија зависи од нас. А, да ли ћемо свој став чврсто држати и стајати на страни истине, е, то је део моје бриге о народу, о језику. Част не може да се промени, или је част или није, или сте добри или нисте добри. Ништа ми друго не преостаје него да будем добра, а то је за мене предивна реченица - истиче Бошковићева.

Старост, охрабрује Бошковићева, најбољи је дио свачијег живота, она је очаравајућа али многи, нажалост, тога нису свјесни, јер нису довољно вриједни и знатижељни.

Глумица каже да је умјетност којом се бави ефемерна и да после ње вјероватно неће остати ништа. "Али, све време сам настојала да пред Бога изађем са тим да сам се трудила. Падала сам и кајала се, али сам увек и устајала и истрајала на путу за кога сматрам да је обележен добрим делима, добрим људима и добрим сарадницима", наводи чувена српска глумица.

Она је поручила да је током боравка у Источном Сарајеву удисала чист и здрав ваздух, за разлику од Београда гдје се може говорити "о катастрофи, сивој и црномасној".

Стручни жири 27. Међународног фестивала малих сцена и монодраме Источно Сарајево прогласио је Бошковићеву за најбољу глумицу за улогу у представи "Успомене на Сару Бернар", позоришта из Херцег Новог.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 44m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 14m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 55m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 37m
    0